PUBLICITÉ

Wat zijn de symptomen van zona?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/12/2011 - 10h51
-A +A

Zona of gordelroos wordt veroorzaakt door een heractivatie van het waterpokkenvirus. Alleen mensen die ooit de wind- of waterpokken gehad hebben - in de meeste gevallen als kind - kunnen zona krijgen. Zona komt het meeste voor bij vijftigplussers, en de kans om het te krijgen neemt ook toe naarmate de weerstand vermindert. Wat zijn de symptomen die wijzen op zona?

PUB

Zona, een veel voorkomende ziekte

In Europa zijn er drie gevallen van zona op elke duizend mensen. Bij zestigplussers is dat tien op duizend. Eén op de vijf mensen krijgt in de loop van zijn leven te maken met zona. Wat voor ziekte is zona precies en wat zijn de symptomen?

Zona: heractivatie van het waterpokkenvirus

Zona wordt veroorzaakt door een heractivatie van het waterpokkenvirus. Na een besmetting met de waterpokken blijft het Herpes zoster-virus namelijk gedeeltelijk achter in het lichaam. Bij verminderde weerstand kan het weer actief worden en de zenuwen besmetten, waardoor er zona uitbreekt.

Vooral wat oudere mensen lopen kans om zona te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor mensen met een verlaagde immuniteit, mensen die besmet zijn met het aidsvirus of mensen die behandeld worden voor kanker (radiotherapie, chemotherapie).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/12/2011 - 10h51

Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Uitgeverij Robert Laffont; Le Manuel Merck, Uitgeverij Larousse; Diens Gezondheidszorg, Bureau voor vaccinaties, Vaccinatiegids van de Franse Gemeenschap, Édition 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe wordt zona behandeld? Gepubliceerd op 18/03/2013 - 11h50

Zona of gordelroos wordt veroorzaakt door het Herpes zoster-virus, hetzelfde virus dat aan de basis ligt van waterpokken . Ongeveer 25% van de mensen die in hun kindertijd de waterpokken hebben gehad, krijgen later zona . Wat zijn de symptomen van zo...

Is zona besmettelijk? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h24

Deze vraag is logisch aangezien zona (ook gordelroos genoemd) veroorzaakt wordt door een uiterst besmettelijk virus, het varicella- of waterpokkenvirus. Het antwoord is trouwens "neen": zona wordt niet overgedragen op andere mensen. Toch dient u op t...

Een vaccin ter preventie van zona Gepubliceerd op 12/05/2014 - 15h53

Zona, een zeer pijnlijke ziekte die veroorzaakt wordt door een reactivatie van het waterpokkenvirus, kan worden voorkomen door een vaccin. Het is weliswaar nog niet verkrijgbaar in België, maar zou in de loop van de komende jaren gelanceerd worden.

Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Meer artikels