PUBLICITÉ

Wat zijn de symptomen en oorzaken van een klaplong?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/05/2013 - 11h58
-A +A

Hebt u ademnood, moeite om te ademen, druk op de borst of voelt u zich moe? Misschien hebt u wel pneumothorax, beter bekend als klaplong.

Deze ziekte is een aandoening van het borstvlies. Dat is een dun vlies rond de longen.

Wat zijn de symptomen? Hoe weet u of u een risicopersoon bent en hoe wordt pneumothorax behandeld of, beter nog, voorkomen?

PUB

Pneumothorax, een aandoening van het borstvlies

Het borstvlies is een dun, uit twee lagen bestaand vlies dat de wand van de borstholte bedekt en rond de longen zit. Pneumothorax is een aandoening van dat borstvlies die meer of minder druk op de longen veroorzaakt en waarbij het ventielmechanisme in de longen soms gaat haperen.

Te veel druk op de longen

Bij een pneumothorax vormt er zich een soort luchtzak tussen de long en het borstvlies. Dat geeft druk op de longen. Die luchtbel gaat meestal vanzelf weg. Maar soms ondervindt de longventilatie er hinder van en kan de long erdoor verzwakken. Afhankelijk van de ernst van pneumothorax kan het om een echt spoedgeval gaan, want druk op de longen kan ook tot verwikkelingen leiden van het hart waardoor de patiënt in shock gaat.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/05/2013 - 11h58

Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Editions Robert Laffont. Société de pneumologie de langue française (SPLF). FGLMR,  www.repir.com. La fondation du souffle, http://www.lesouffle.org/vos-poumons/les-maladies/pneumothorax.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvlieskanker bij rokers Geüpdatet op 17/05/2010 - 00h00

Roken is de voornaamste risicofactor voor longkanker . Maar rokers lopen ook een verhoogd risico op andere longaandoeningen zoals pneumothorax (klaplong) en borstvlieskanker (mesothelioom). We nemen de longaandoeningen en het verband met roken onder...

Borstvlieskanker of kwaadaardig mesothelioom Gepubliceerd op 19/02/2013 - 14h26

Borstvlieskanker of kwaadaardig mesothelioom is een zeldzame en heel agressieve kanker. De kanker is moeilijk op te sporen en wordt vaak verward met longkanker. In het merendeel van de gevallen wordt ze veroorzaakt door inademing van asbest .

2003, het jaar van COPD Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Roken is veruit de belangrijkste oorzaak van chronisch obstructief longlijden (COPD), een ziekte die fataal kan aflopen, maar ook goed kan worden vermeden. COPD maakt meer slachtoffers dan aids.

Meer artikels