PUBLICITÉ

Wat zijn de signalen van borstkanker?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016 - 12h04
-A +A

Oktober staat in het teken van borstkanker.
Tientallen verenigingen zetten zich dan in om vrouwen meer bewust te maken van de rol die ze zelf kunnen spelen in de preventie en de screening van borstkanker.

Want hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe beter hij behandeld kan worden.

Daarom zouden alle vrouwen de signalen moeten kennen die op borstkanker kunnen wijzen.

PUB

Borstkanker: hoe herkent u de signalen?

Borstkanker, het speelt in het hoofd van heel wat vrouwen en we zijn er ook bang voor. Maar hoeveel vrouwen weten echt hoe we de signalen kunnen herkennen die op het ontstaan ervan wijzen? Te weinig hoogstwaarschijnlijk. Vooral omdat de afwezigheid van deze verschijnselen voor een rustiger gemoed kunnen zorgen.
Dit zijn de signalen die u er moeten toe aanzetten om naar uw huisarts te gaan:

  • Ontstaan van een kuil aan de buitenkant van een borst.
  • Een knobbeltje in de borst.
  • Pijn in de borst.
  • Vochtafscheiding uit de tepel.

Om die signalen op te sporen is het aan te raden om uw borsten regelmatig te bekijken. Dat kan het best een week voor de maandstonden beginnen.

Voor we beginnen toch nog even benadrukken dat de borsten wel heel aparte organen zijn en dat de bouw (de anatomie) ervan in de loop van het leven verandert. Gewichtsverlies of -toename, zwangerschappen, borstvoeding, hormonale schommelingen,… al die elementen kunnen hun weerslag hebben op de uiterlijke vorm en de textuur van de borst. Als u iets abnormaals vaststelt, betekent dat dus niet per se dat u kanker hebt. Maar ga wel naar de dokter om het te laten checken.

Opgelet: vroeger kregen vrouwen de raad om elke maand met de vingers een borstonderzoek te doen. Omdat dat onderzoek beangstigend en inefficiënt is, zijn de artsen ervan afgestapt. Gewoon goed kijken volstaat!

Screening van borstkanker: op het juiste moment, bij de juiste persoon

Naast en los van mogelijke alarmsignalen is er nog de mammografie. Dat is een georganiseerde screening van borstkanker bedoeld voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar.

Ze krijgen om de twee jaar een uitnodiging toegestuurd voor een mammografie.

Met die radiografie van de borst kunnen afwijkingen worden opgespoord als ze nog heel klein zijn, nog voor de vrouwen of hun arts  ze kunnen zien of voelen. De test gebeurt met toestellen die regelmatig worden nagekeken. De beelden worden door twee artsen bekeken en geïnterpreteerd, wat een betrouwbaarder resultaat geeft.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/10/2013 - 15h39 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/10/2016 - 12h04

Fondation contre le cancer

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zes tips om borstkanker te voorkomen Geüpdatet op 01/04/2008 - 00h00

Leeftijd, erfelijkheid en de hormonen zijn elementen die nu eenmaal niet te veranderen zijn, maar onze keuzes en onze manier van leven kunnen wel helpen om borstkanker terug te dringen. Hieronder volgen zes tips voor vrouwen om borstkanker te bestrij...

Kanker screenen: een stand van zaken Gepubliceerd op 03/05/2017 - 17h18

Kanker is vandaag steeds beter te genezen. Hoe vroeger men met de behandeling begint, hoe groter de kans dat ze succesvol is. E-gezondheid informeert u over de verschillende onderzoeken om kanker te screenen.

Vooruitgang in borstkanker… Geüpdatet op 17/10/2011 - 14h42

Vrouwen hebben 90% kans om van borstkanker te genezen als die vroegtijdig wordt opgespoord . Er komen nieuwe therapieën bij die almaar gerichter focussen op het specifieke type kanker. In minder dan tien jaar is er een enorme vooruitgang geboekt.

Meer artikels