PUBLICITÉ

Wat zijn de reële effecten van nicotine?

Gepubliceerd op 06/06/2006 - 00h00
-A +A

Als we het woord "tabak" horen, denken we meteen aan nicotine, waaraan we de meeste schadelijke effecten van de sigaret toeschrijven. Maar klopt dat wel? Welke effecten mogen we daadwerkelijk toeschrijven aan nicotine?

PUB

Van nicotine vermager je.

Juist.Nicotine verhoogt het calorieverbruik (200 kcal). Bovendien remt ze de insulinesecretie af, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt en de eetlust vermindert.

Nicotine bevordert gedeeltelijk longkanker.

Fout. Nicotine werkt in op bijna alle fysiologische lichaamssystemen (hersenen, bloedsomloop, insulineproductie, hormoonafscheiding enz.), maar veroorzaakt op zich geen kanker. Wel de kankerverwekkende stoffen in rook (koolwaterstoffen, zware metalen, nitrosamines, ...), die tot de teerfamilie behoren. Ze verhogen trouwens niet alleen het risico op longkanker, maar ook op andere kankers: blaas-, slokdarm-, colon-, eierstokkanker enz.

Gepubliceerd op 06/06/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Nicotinevervangers Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

Stoppen met roken, het gevoel van vrijheid dat u zult ervaren, is gewoon onbetaalbaar. Een overzicht van nicotinevervangers.

Longkanker: de nicotine heeft zelfs een invloed op de chemo Geüpdatet op 25/04/2006 - 00h00

Naast zijn duidelijke rol in het optreden van longkanker vermindert roken ook nog de doeltreffendheid van de chemotherapie. Het is dus cruciaal om te stoppen met roken , en wel om twee redenen: om niet langer aan longkanker te lijden en om ervan te k...

Meer artikels