PUBLICITÉ

Wat zijn psychosomatische ziekten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/07/2015 - 14h20
-A +A

Psychosomatische ziekten worden vaak als pseudoziektes beschouwd. Maar ze zijn wel degelijk echt.

Typisch aan deze ziekten is dat de oorzaak van psychische aard is.

PUB

Wat is een psychosomatische ziekte? Is het wel een echte ziekte?

We spreken van een psychosomatische ziekte als een psychische factor of gebeurtenis een belangrijke rol speelt in het ontstaan, het verloop of het weer verdwijnen van een ziekte. De psychische  factor kan ook slechts als cofactor optreden in het ontstaan van de ziekte.

Het is niet omdat een ziekte een grote psychische component heeft dat het geen echte ziekte is.

De pijnklachten en symptomen die iemand met een psychosomatische ziekte heeft, zijn wel degelijk echt. De ziekte kan perfect evolueren naar een ernstige somatische ziekte.
Men mag trouwens mensen met hypochondrie niet verwarren met mensen die een psychosomatische ziekte hebben. Hypochonders hebben pijnklachten en symptomen die zelden objectief aangetoond worden met medische onderzoeken. Bij de tweede groep bevestigen de medische onderzoeken heel vaak de klachten van de patiënt. 

Hoe kan de geest het lichaam ziek maken?

Omdat lichaam en geest nauw met elkaar verweven zijn.
Het zijn geen twee aparte entiteiten, zoals vandaag nog al te vaak wordt aangenomen. Iedereen heeft bijvoorbeeld al wel eens vastgesteld dat zijn hart sneller gaat kloppen als hij bang of opgewonden is.
Er bestaan diverse mechanismen die ertoe kunnen leiden dat de geest het lichaam ziek maakt.
Een van die mechanismen is stress. Er bestaan twee types stress:

  • Stress die makkelijk te herkennen is: bijvoorbeeld bij een examen.
    Bij dit soort stress zet de geest mechanismen in werking die de effecten van de stress op het hart en de rest van het lichaam verminderen.
  • Stress waarvan we ons niet bewust zijn en die ongemerkt toeslaat: een niet openlijk agressieve baas die zijn mensen bijvoorbeeld tiranniseert met kleine, dubbelzinnige opmerkingen.
    De psyche herkent dit soort stress niet makkelijk en kan dus geen verdedigingsmechanismen in gang zetten.
    Gevolg: de stress slaat over op het lichaam, dat die psychische klachten somatisch gaat uiten. De patiënt wordt ziek.

Het is trouwens aangetoond dat gebeurtenissen die ons psychisch aangrijpen onze weerstand kunnen verminderen. Enkele daarvan zijn angst, neurosen, rouw om een verlies, een breuk, enz.

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 06/06/2014 - 11h52 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/07/2015 - 14h20

Prof. Nicolas Zdanowicz, Université Catholique de Louvain CHU Mont-Godinne.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
mercator

De term "psychosomatische ziekte" is -zoals het artikel trouwens aangeeft- alleszins een pleonasme : iedere ziekte kán nu eenmaal niet anders dan de psychosomatische eenheid weerspiegelen die we zijn.
Ik vind het gebruik van de term obsoleet.
Het gebruiken van die term, naast die van "traditionele" ziekten, is in een moderne geneeskunde een dichotomie te ver.

PUBLICITÉ
Lees ook
Fibromyalgie: de behandeling moet globaal zijn Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

Fibromyalgie zou beschouwd kunnen worden als een perceptiestoornis van pijn . Dit syndroom heeft een negatieve invloed op de levenskwaliteit van de patiënt en maakt een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk. De therapeutische opvoeding van patiënten...

Prikkelbare darm: vezels zijn belangrijk! Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Het prikkelbare-darmsyndroom is een zeer frequente aandoening die wordt veroorzaakt door een verhoogde prikkelbaarheid van de dikke darm. De spasmen zijn pijnlijk, maar de ziekte is niet ernstig en leidt zeker niet tot kanker of een andere ernstige d...

Fibromyalgie: pijnlijke vermoeidheid Gepubliceerd op 01/04/2014 - 14h05

Fibromyalgie is een miskende aandoening waarvoor nog geen curatieve behandeling bestaat. Sommige geneesmiddelen kunnen echter wel de pijn goed verlichten en de depressie, die vaak met de ziekte gepaard gaat, verbeteren. Lichaamsbeweging is ook doeltr...

Meer artikels