PUBLICITÉ

Wat zijn de mogelijke behandelingen bij botbreuken?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 30/01/2007 - 00h00
-A +A

Botbreuken komen vaak voor in de sportwereld. Er zijn diverse therapieën mogelijk: in het gips steken, invasieve chirurgie met spillen en schroeven, ... Tekst en uitleg.

PUB

Niet 100 % hard, maar ook niet 100 % soepel...

Het bot wordt vaak voorgesteld als een hard element, maar heeft toch een zekere soepelheid. Het plooit lichtjes onder zijn last en kan een belasting aan van ettelijke tonnen. Het zit ongelofelijk vernuftig in elkaar, met zowel soepeler als hardere zones. We kunnen nog altijd niet al zijn kwaliteiten imiteren met synthetische materialen.
Natuurlijk treden er soms botbreuken op, omdat ze de druk niet aankunnen of door een te zware directe schok. Het eerste geval is daarbij minder erg dan het tweede.
Bij extreme belasting breekt het bot altijd op dezelfde plaats. Die kwetsbaarder zone dient dan als "zekering" om de breuk nadien sneller te laten genezen. Bij een direct trauma bestaat het gevaar dat er botsplinters "rondzwerven" in de onmiddellijke omgeving en dat ze de omgevende weefsels beschadigen. Het zijn trouwens die weefsels die botherstel mogelijk maken. De spieren en de huid vormen immers echte "matrassen" die het bot voeden via kleine bloedvaten. Als ze scheuren, wordt het genezingsproces vertraagd of zelfs onmogelijk gemaakt.

Rust: een absolute must!

Na een botletsel moet de patiënt het bot enkele weken tot verschillende maanden immobiel houden. Tijdens die periode moet het bot absoluut rusten, zodat er zich een "callus" kan vormen, d.w.z. littekenweefsel tussen beide botfragmenten. Ondertussen moet elke speling vermeden worden die de stevige verbindingen zou verbreken en de vorming van pseudoartrose (waarbij het bot niet weer aaneengroeit) zou bevorderen. Er bestaan daarvoor verschillende orthopedische of chirurgische fixatietechnieken.
Ingipsen, is uiteraard de klassieke methode, maar maakt het soms moeilijk om het gewricht stevig op zijn plaats te houden. In dat geval worden spillen, spijkers en andere schroefplaten gebruikt. Die hebben dan weer het nadeel dat ze het genezingsproces vertragen. De chirurg moet dus alles geval per geval bekijken en beoordelen.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 30/01/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het zit 'm in het bot! Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Sommige sporters herstellen makkelijker van eenzelfde breuk , andere houden er blijvende gevolgen aan over en moeten hun carrière stopzetten. Hoe komt dat? Welnu, het antwoord schuilt in de beenderen .

Welke sporten voor beschadigde knieën? Gepubliceerd op 17/06/2016 - 11h06

Mensen met knieproblemen mijden beter bepaalde sporten. Maar in het andere uiterste vallen en niets meer doen, is ook niet goed. Bewegen is van cruciaal belang om onze gewrichten soepel te houden! Hieronder vindt u enkele sporten die wel kunnen.

Meer artikels