Reumatoïde artritis of ontstekingsreuma is een van de meest voorkomende inflammatoire gewrichtsaandoeningen. Opgezwollen gewrichten, pijn, misvormingen en later ook hinder bij de gewone dagelijkse activiteiten zijn de typische klachten en symptomen die gepaard gaan met reumatoïde artritis.

Wat is reumatoïde artritis precies?
Reumatoïde artritis is dus een ontsteking van de gewrichten als gevolg van een immuunreactie (de cellen van het afweersysteem vallen op een abnormale manier de gewrichtscellen aan). Op termijn misvormt deze ontsteking de gewrichten, wat tot een serieuze handicap kan leiden.
De gewrichten die het vaakst getroffen worden, zijn die van de handen, de polsen, de knieën en voeten, maar soms ook die van de schouders, de ellebogen, de nek, de kaken, de heupen of de enkels.
Deze gewrichtsaandoening evolueert met opstoten, dat wil zeggen dat er afwisselende periodes zijn waarin de symptomen optreden en periodes van remissie (het uitblijven van symptomen).
Typisch voor reumatoïde artritis is dat de ziekte (ook) voorkomt bij jongere mensen (vanaf 40 jaar) en vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Wat zijn de tekenen en symptomen van reumatoïde artritis?
In de beginfase hebben de symptomen te maken met de ontsteking die op dat moment in de gewrichten zit.
De ontstekingsreactie veroorzaakt namelijk een verandering in het synovium (het membraan dat rond de gewrichten zit), waardoor er een oedeem ontstaat. Het gewricht zwelt op, voelt warm aan en is rood. Het is ook pijnlijk, vooral ‘s nachts in rusttoestand, waardoor de patiënt regelmatig wakker wordt. ’s Ochtends bij het opstaan voelt het gewricht stram aan.
Gewoonlijk zijn de twee gewrichten aan weerskanten van het lichaam aangetast, bijvoorbeeld zowel de rechter- als de linkerschouder.
In een verder stadium van de ziekte worden ook de andere structuren van het gewricht aangetast en raken de gewrichten misvormd, waardoor de patiënt almaar moeilijker kan functioneren.
Het gewricht is dan moeilijk te bewegen en de aandoening tast geleidelijk aan ook de gewrichten aan. Onbehandeld geven de misvormingen almaar meer hinder bij de gewone dagelijkse handelingen, zoals een pen vasthouden of een fles openen.
De aanvallen gaan soms gepaard met koorts, vermoeidheid, gewichtsverlies en verminderde eetlust.
In bepaalde gevallen breidt de ontsteking zich uit naar andere organen, wat een andere soort klachten geeft zoals droge ogen, droge mond, hart-, long- en nierklachten, bloedarmoede, enz.
Opgelet: het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar en verschilt sterk van de ene persoon tot de andere. Bij sommige mensen vordert ze sneller en geeft ze meer hinder dan bij andere.
Société française de rhumatologie.
Combe B., Progrès dans la polyarthrite rheumatoïde, Revue du Rhumatisme, 74 (supplément 3), 14-21, 2007.