PUBLICITÉ

Wat zijn de gevaren van parabenen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/03/2013 - 14h11
-A +A

In de winkels verschijnen almaar meer producten « zonder parabenen ».

Volgens degenen die ze ons verkopen, zouden ze minder gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.

Maar welke gevaren voor de gezondheid houden parabenen precies in?

PUB

Parabenen: wat is het probleem?

Parabenen zijn een gamma van bewaarmiddelen. Ze worden door alle mogelijke andere stoffen gemengd en vermijden dat er zich bacteriën of schimmels ontwikkelen. Ze worden algemeen gebruikt in producten die we dagelijks gebruiken, zoals cosmetica en hygiëneproducten.

Parabenen maken deel uit van de stoffen die in ons lichaam voorkomen zonder dat we vaak beseffen dat we ze hebben opgenomen.

Maar, en daar zit het probleem, parabenen zijn hormoonverstoorders. Eenmaal in ons lichaam hebben ze ongeveer dezelfde werking als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Die werking is natuurlijk heel miniem, maar dat wil niet zeggen dat ze geen gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.

Parabenen en onze gezondheid, argumenten en tegenargumenten

Parabenen worden van verschillende dingen verdacht.

Het eerste punt van kritiek is een verhoogd risico op borstkanker, al is dat nog altijd niet bewezen ondanks de vele studies op dat vlak.

Een ander punt van kritiek betreft de huid. Parabenen zouden bij blootstelling aan de zon versnelde huidveroudering veroorzaken en een verhoogd risico op huidkanker geven. Een pijnlijke zaak, want parabenen zitten vaak in zonnecrèmes. De link is voorlopig nog niet aangetoond, niet in het laboratorium en ook niet in het « echte » leven.

Deze eventuele risico’s moeten worden afgewogen tegen de positieve punten van parabenen. Volgens dermatologen zijn het nog altijd de minst schadelijke en best verdragen bewaarmiddelen.

Als we ze uit onze cosmetica weren, moeten we alternatieven gebruiken die we minder goed kennen, die ook niet zonder risico’s zijn en die bovendien misschien minder doeltreffend zijn!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/03/2013 - 14h11 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/03/2013 - 14h11

Boberg, J. et al., Reprod Toxicol. septembre 2010 Sep; doi: 10.1016/j.reprotox.2010.03.011. - Castelain, F. et al., Eur J Dermatol., novembre 2012; doi: 10.1684/ejd.2012.1835. - EFSA opinion on endocrine disruptors, mars 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe kritiek op een collega uiten? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 16h20

Als collega's hun werk afroffelen of menen dat alles veroorloofd is, zou men hen wel eens van antwoord willen dienen. Maar hoe kan men een medewerker bekritiseren? Enkele tips van psychiater en consulent François Lelord.

Endocriene ontregelaars: waar zitten ze zoal in? Geüpdatet op 13/02/2012 - 15h55

Endocriene ontregelaars zijn chemische stoffen die in de natuur zitten of het product zijn van een industrieel proces. Ze zitten overal in het milieu. We worden er dus continu in meer of mindere mate aan blootgesteld zonder dat we het effect ervan op...

Meer artikels