PUBLICITÉ

Wat zijn de eerste tekenen van stress?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/04/2013 - 12h08
-A +A

Wat zijn de tekenen van stress?

Is het chronische stress of niet?

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van stress?

Stress gaat gepaard met tekenen die we kunnen opsporen, op voorwaarde dat we er oog voor hebben en dat we luisteren naar de mensen rondom ons.

Dr. Daniel Gloaguen* zet voor ons de eerste duidelijk herkenbare symptomen op een rijtje. Als die optreden, moet u meteen ingrijpen.

PUB

Wat zijn de eerste tekenen waaraan men stress herkent?

 • Gespannen spieren (spanning, pijn en vermoeide spieren) zijn het meest kenmerkende teken van chronische stress. Dit fenomeen is te wijten aan de opname van adrenaline die ons klaarmaakt om op te springen en te vluchten als er gevaar dreigt. Vroeger dienden die reacties om het hoofd te bieden aan gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situaties. Vandaag zijn het sociale problemen, familiale problemen of problemen op de werkvloer die de stress opwekken.
 • Slaapstoornissen: mensen die last hebben van stress slapen alsmaar slechter, tot er tekenen verschijnen van een nakende depressie (geen zin om 's ochtends op te staan, verstoorde slaap in het 2e deel van de nacht, negatief zelfbeeld, verminderd zelfvertrouwen, somberheid...).
 • Moeheid.
 • Angst, geprikkeldheid.
 • Wisselende stemmingen en het zich afsluiten: tal van kleine storingen zoals geen zin meer om te lachen, verlies van humor, lachen dat overgaat in wenen, minder levenslust, tanend enthousiasme, moeite om 's ochtends op te staan en naar het werk te gaan, enz.
 • Verminderde libido: als iemand geen zin meer heeft om met zijn partner te vrijen, terwijl de relatie voor de rest goed zit, is dat misschien een teken van stress.

 

Wat zijn de tekenen van acute stress?

Er bestaat ook een hele reeks symptomen die overeenkomen met acute stress:

 • diarree, bijvoorbeeld bij een scholier net voor een examen,
 • hoofdpijn, vooral bij vrouwen,
 • een droge mond, bijvoorbeeld net voor een mondeling examen,
 • versnelde ademhaling,
 • verminderde eetlust, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/06/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/04/2013 - 12h08

Dr. Daniel Gloaguen, huisarts, auteur van "Stress control" (Uitgeverij Alpen)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als stress chronisch wordt … Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op een mogelijk gevaar. Het is dus een nuttige prikkel om ons tot actie aan te zetten en ervoor te zorgen dat we ons aan de situatie aanpassen. In zoverre is stress een goede zaak. Maar alles verander...

Homeopathie tegen stress… Geüpdatet op 07/11/2014 - 14h46

Ons leven wordt er maar al te vaak door stress beheerst. Een beetje stress is normaal, maar te veel stress is schadelijk voor de gezondheid. Homeopathie kan helpen om stress te vermijden of te verzachten.

Onze stress leren loslaten Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h08

We gaan gebukt onder routine, de dagen worden korter, de kerstvakantie nadert, tegelijk de meest stresserende van het jaar… Kortom, voor velen is november synoniem van stress . Hoe kunt u weer tot rust komen?

Meer artikels