PUBLICITÉ

Wat zijn de echte risico's van piercings en tatoeages?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/03/2014 - 13h33
-A +A

Tegenwoordig is het aanbrengen van een piercing of een tatoeage een alledaags fenomeen geworden, in elk geval bij de jongste generaties.

Omdat meer piercings en tatoeages aangebracht worden, zijn ook de risico's beter bekend. Het overzicht van de risico's dat we hieronder geven en dat trouwens niet volledig is, zou diegenen die een piercing of tatoeage zouden willen laten aanbrengen, toch eerst even moeten aanzetten om er goed over na te denken.

PUB

Piercings en tatoeages: het infectierisico

Piercings en tatoeages zijn niet alleen decoratief, zij betekenen voor sommigen ook een bevestiging van hun identiteit. Het aanbrengen ervan kan echter een infectierisico inhouden (plaatselijk en soms met laattijdige complicaties) en het kan ook huidproblemen en allergische reacties veroorzaken.

De beste manier om die risico's te vermijden is ze te kennen en in overweging te nemen.

 • Endocarditis
  Een ontsteking van het endocard(ium), de binnenbekleding van het hart. Te wijten aan een bacterie die in de bloedbaan is terechtgekomen. Deze ontsteking kan dodelijk zijn.
 • Osteomyelitis
  Een ontsteking van het bot en de gewrichten, die te wijten is aan een bacterie die in de bloedbaan is terechtgekomen, meestal een stafylokok.

 • Septikemie
  Bloedvergiftiging door bacteriën. Het kan om dezelfde bacteriën gaan die meningitis veroorzaken. Deze ziekten kunnen dodelijk zijn.
 • Besmetting met het hepatitis C-virus
  Leverziekte van virale oorsprong die kan leiden tot cirrose en leverkanker.

Piercings en tatoeages: de allergische risico's

 • Nikkelallergie
  Juwelen die nikkel bevatten, kunnen allergische reacties veroorzaken.
  Gevallen van allergische rinitis werden al met nikkel in verband gebracht.
 • Henna-allergie
  Henna-allergieën zijn te wijten aan kleurstoffen: parafenyleendiamine (PPD) en ook chroom.
 • Eczeem
  Het vastgestelde eczeem is het zogenaamde contacteczeem, dat zeer snel optreedt, met mogelijk gezichtsoedeem, of eczeem dat pas na een tijdje optreedt.
  Laten we er hier aan herinneren dat deze ontstekingsziekte van de huid zich uit in roodheid, puistjes, vochtblaasjes en uiteindelijk ook vochtafscheiding.
 • Urticaria (netelroos)
  Jeukende uitslag die plotseling optreedt in de vorm van galbulten.
  Netelroos is eerder een symptoom dan een ziekte en komt vrij veel voor in combinatie met allergische reacties.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/03/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/03/2014 - 13h33

Dron P. en coll., Eur. Ann. Allerg. Clin. Immunol., 39 (9): 189-92, 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Piercing: een stand van zaken Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

Een team van Britse wetenschappers heeft zich net verdiept in het fenomeen piercing in onze samenleving. De onderzoekers antwoordden op sociologische vragen - leeftijd, geslacht, geviseerde lichaamsstreken - rond dit onderwerp dat een grote impact ka...

Piercings en tatoeages: meer dan een modeverschijnsel Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Een piercing laten zetten in de navel, de wenkbrauwboog, de neusvleugel of de tepels, een tatoeage laten plaatsen op de rug of de voorarm: het komt steeds meer voor. Tieners willen op die manier hun identiteit bevestigen, terwijl ouders het veeleer a...

De complicaties van piercings Geüpdatet op 14/09/2004 - 00h00

Piercings - het doorboren of steken van voorwerpen in de huid - zijn niet zonder gevaar. De complicaties van deze bij jongeren bijzonder populaire praktijk zijn ingedeeld in vier categorieën…

Piercings: riskant of onschadelijk? Geüpdatet op 05/04/2011 - 12h40

Het zetten van piercings is tegenwoordig strikt gereglementeerd. Dat beperkt de risico’s op infecties . Toch kunnen er bij piercings altijd nog complicaties optreden. Wat zijn nu precies die mogelijke complicaties bij piercings , en komen ze vaak voo...

Meer artikels