PUBLICITÉ

Wat zijn de echte risico's van air conditioning?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/07/2013 - 16h30
-A +A

De airconditioning die tijdens warme perioden zo de hemel ingeprezen wordt, is ook verantwoordelijk voor gezondheidsproblemen: een lopende neus, allergieën en andere ademhalingsziekten, hoofdpijn, schimmels en legionairsziekte. Hoe zit het hiermee en mogen we de geventileerde koelte die onze airconditioners ons bieden, blijven gebruiken?

PUB

Airconditioning is verantwoordelijk voor min of meer ernstige infecties van de luchtwegen

Airconditioning wordt in verband gebracht met bepaalde ziekten, van de meest onschuldige zoals een lopende neus tot ernstigere problemen zoals legionairsziekte. De eerste categorie is meestal te wijten aan de grote temperatuurverschillen tussen de buitenlucht en de gekoelde ruimte, die infecties van de luchtwegen kunnen veroorzaken. Maar de lucht is ook droger, wat kan leiden tot oogirritaties, vooral bij mensen die lenzen dragen. Nog vervelender is de verergering van allergieën omdat de gerecycleerde lucht vaak een concentratie van  allergenen bevat.

Ongezonde gebouwen-syndroom

Airconditioning wordt ook beschouwd als een schuldige van het "sick building syndrome" of syndroom van het ongezonde gebouw. Dit betreft een reeks erg uiteenlopende symptomen (problemen met NKO, luchtwegen, ogen, huid, zintuigen, neuropsyche...) die verdwijnen zodra de persoon het betrokken gebouw verlaat.

Veteranenziekte

Maar heel wat ernstiger is het risico van penetratie van besmettelijke stoffen in het airconditioningsysteem, vooral van de bacterie die verantwoordelijk is voor legionairsziekte. Deze bacterie gedijt goed in het buizenwerk van koeltorens die met water werken. De verspreiding gebeurt dan uiterst snel en uitgebreid en veroorzaakte longontstekingen en bij kwetsbaardere personen zelfs ademhalingsinsufficiëntie en pneumopathie.

Een goed onderhoud van de installaties zorgt voor een ongevaarlijke airconditioning

De grote oorzaak van de negatieve effecten op de gezondheid is echter een slecht onderhoud van de installaties. Een eenvoudige en doeltreffende manier om ademhalingsinfecties van de onschuldigste tot de ernstigste te voorkomen is een nauwgezet onderhoud van de installaties, de filters en het respecteren van de andere elementen (controle, onderhoud en ontsmetting door een beroepspersoon). Regelmatig moet ook worden nagegaan of er geen stilstaand water in het systeem aanwezig is. Op die manier worden de risico's van besmetting weggewerkt. Deze aanbeveling geldt voor alle gezondheidsgebouwen en andere instellingen, maar ook voor particulieren. Elke airconditioning wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing met onderhoudsaanbevelingen. Men moet ze lezen en naleven.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/07/2013 - 16h20 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/07/2013 - 16h30
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn de echte risico's van airconditioning? Gepubliceerd op 15/06/2015 - 12h43

De airconditioning die tijdens warme perioden zo de hemel ingeprezen wordt, is ook verantwoordelijk voor gezondheidsproblemen: een lopende neus, allergieën en andere ademhalingsziekten, hoofdpijn, schimmels en legionairsziekte. Hoe zit het hiermee en...

Airconditioning: niet voor mensen met allergieën! Gepubliceerd op 17/07/2012 - 11h19

Het neusslijmvlies van mensen die aan allergische rhinitis lijden is bijzonder gevoelig voor temperatuursschommelingen. Daarom moet blootstelling aan herhaalde temperatuursveranderingen vermeden worden, het doet de symptomen alleen maar toenemen.

Meer artikels