PUBLICITÉ

Wat zijn die acnepuistjes eigenlijk?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/02/2008 - 00h00
-A +A

Er wordt veel over acne gesproken, onder andere over de esthetische gevolgen bij jongeren en over de behandeling, maar er wordt zelden gesproken over de manier waarop acne ontstaat. Hoe komt het dat er zwarte puntjes, alsook rode en witte acnepuistjes bestaan? Hier volgen de antwoorden op een aantal vragen in verband met deze huidaandoening.

PUB

Acne, van talgklier tot zwart puntje

Bij jongeren heeft acne te maken met de toename van de hormonale productie tijdens de puberteit. De huid bevat talgkliertjes die sebum (huidsmeer, talg) produceren.
Die talgklieren zitten in de lederhuid, de middelste laag van onze huid, en zijn verbonden met de haarfollikels. Het sebum bereikt het huidoppervlak via een kanaaltje dat uitmondt in een porie. Door een vetlaagje aan te brengen aan het huidoppervlak, beschermt het huidsmeer de huid tegen externe 'aanvallen': wind, koude, zon, vervuiling… Het is eveneens dat vetlaagje dat verantwoordelijk is voor het zacht aanvoelen van de huid. Bij de afscheiding van sebum, worden ook dode huidcellen (keratinocyten) en bacteriën afgescheiden.
Omdat de talgklieren gevoelig zijn voor seksuele hormonen, gaat de puberteit gepaard met een toename van de talgproductie. Door het teveel aan talg, kan het afvoerkanaaltje verstoppen. Aan het huidoppervlak, kan tegelijkertijd de porie verstoppen door een accumulatie van dode huidcellen en bacteriën en zo ontstaat een 'zwart puntje' of 'mee-eter'.

Acne, van microcyste tot wit puntje

Wanneer de uitgang van het afvoerkanaaltje verstopt blijft, krijgt men onderhuids een ophoping van talg. Door deze ophoping ontstaan microcysten (ook mee-eters of witte puntjes genoemd), die 'korrelig' aanvoelen. De ophoping van sebum is zeer geschikt voor de ontwikkeling van bacteriën, die op hun beurt een ontsteking veroorzaken. Aan het huidoppervlak wordt de ontsteking zichtbaar in de vorm van rode puistjes (papels). Deze papels worden soms dik en vormen dan pijnlijke bobbeltjes of cystjes. De ontsteking kan ook aan de basis liggen van ettervorming, wat aanleiding geeft tot de vorming van witte puntjes of puistjes. Naargelang de personen en hun huidtype zullen de puistjes hoofdzakelijk zwarte puntjes, witte puntjes of rode puistjes zijn, al gebeurt het ook vaak dat verschillende soorten bij dezelfde persoon voorkomen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/02/2008 - 00h00 Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine occidentale et alternative, centre Duke de médecine intégrée, Uitgeverij Robert Laffont.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Er zijn meerdere soorten acne Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

Rode vlekken, mee-eters, zwarte of witte puntjes... acne kan onder verschillende vormen voorkomen. Meestal verdwijnt het ongemak aan het einde van de puberteit, al hebben sommige mensen er ook nadien nog last van.

Acne bij mannen Geüpdatet op 10/09/2014 - 09h33

Zwarte puntjes, witte puistjes, knobbels, cysten, rode plekken, enz. De huid van mannen zorgt soms (of vaak) voor problemen, zoals acne. Acne is altijd gênant en soms een regelrechte handicap, zowel in de puberteit als op volwassen leeftijd. Wat moet...

Huid met hindernissen Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen op volwassen leeftijd last hebben van hinderlijke huidonvolkomenheden: verwijde poriën, roodheid, glimmende vlekken, onregelmatige huidkorrel, enz. Acne op jonge leeftijd speelt geen rol bij het o...

Meer artikels