PUBLICITÉ

Wat weet u over vogelgriep?

Gepubliceerd op 17/01/2006 - 00h00
-A +A

PUB

1) Wat betekent "H5N1"?H staat voor hemagglutinine, N voor neuraminidaseHet zijn enzymen die ervoor zorgen dat het virus kan doordringen in de cel om ze te infecteren. Sommige zijn specifiek dierlijk (H5 en N1), andere specifiek menselijk (H3 en N2). Bepaalde dierlijke virussen beschikken dan ook niet over de sleutels om binnen te dringen in het menselijk lichaam. Dat is nu net wat gevreesd wordt bij vogelgriep: dat het dierlijke virus zich omvormt en overdraagbaar wordt van mens op mens. We noemen dit genetische recombinatie. 2) Het belangrijkste kenmerk van vogelgriep zijn de hevige en plotselinge symptomen. JuistDe symptomen doen zich in alle hevigheid voor binnen 24 of 48 uur. Dit kenmerk is zeer interessant, want het maakt het mogelijk om de aandoening snel op te sporen, vooral tijdens epidemieën, en een antivirale behandeling te ontwikkelen. 3) Hoesten behoort niet tot de symptomen van vogelgriep. FoutDe hoest is zelfs zeer hevig. 4) Welke symptomen zijn niet typisch voor vogelgriep? Misselijkheid en braken De symptomen van vogelgriep zijn:

  • Ze beginnen plots en niet geleidelijk, zoals bij een banale verkoudheid.
  • Koorts en rillingen.
  • Hevige hoest.
  • Hoofdpijn.
  • Hevige spierpijn.
  • Zware vermoeidheid.
5) Er bestaat geen behandeling tegen vogelgriep, alleen een vaccin om de ziekte te voorkomen. FoutEr bestaan twee antivirale middelen: Tamiflu® en Relenza®. Ze worden liefst zo vlug mogelijk toegediend, van bij de eerste symptomen (die makkelijk herkenbaar zijn omdat ze zo plots en hevig toeslaan), binnen 24 of 48 uur. Hoe sneller ze genomen worden, hoe doeltreffender ze zijn. Deze antivirale middelen verhinderen dat het virus kan binnendringen in de cellen. Virussen moeten eerst binnenraken in de cellen om ze te kunnen infecteren en zich te kunnen vermenigvuldigen, zo niet sterven ze af. 6) Aciclovir® is een doeltreffend antiviraal middel tegen het griepvirus. FoutHet is een doeltreffend antiviraal middel tegen herpes. 7) Het vogelgriepvirus H5N1 dook opnieuw op: Eind 2003Het vogelgriepvirus H5N1 dook opnieuw op eind 2003 en veroorzaakte in verschillende Aziatische landen epizoötie bij gevogelte. 8) Op welke pandemie lijkt de vandaag gevreesde? De Spaanse griep in 1918 In 1918-1919 maakte de Spaanse griep wereldwijd 40 miljoen doden. 9) Hoe is besmetting door een patiënt te vermijden? Door een masker te dragen Als u een masker draagt, kunnen de virusdeeltjes niet in binnendringen in uw lichaam. Het moet om een FFP2- of FFP3-masker gaan, zoals die gebruikt worden op bouwplaatsen of in omgevingen waar fijne deeltjes aanwezig zijn. Ook handcontact is te vermijden. 10) Welk soort masker moet een patiënt dragen om het virus niet over te dragen? Een gewoon operatiemasker Een operatiemasker volstaat om de virusdeeltjes te blokkeren.
Gepubliceerd op 17/01/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De juiste tactieken om griep te vermijden Gepubliceerd op 16/03/2016 - 11h39

Elk jaar dromen we ervan om te ontsnappen aan de griep! Ze houdt ons aan bed gekluisterd, bezorgt ons koortsaanvallen, en verzwakt ons gedurende enkele weken, zelfs als de symptomen voorbij zijn... Wat moet u weten om aan griep te ontsnappen, om ze n...

Wat weet u over de A-griep? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

De epidemie van de Mexicaanse varkensgriep (H1N1), die werd omgedoopt tot de A-griep, blijkt minder kwaadaardig dan gevreesd. Maar in feite, wat weet u over deze griep?

Meer artikels