PUBLICITÉ

Wat weet u over verziendheid?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/05/2013 - 09h49
-A +A

Verziendheid is een veel voorkomende visuele stoornis. Wie wordt erdoor getroffen en wat zijn de symptomen van verziendheid? Welke behandelingen bestaan er? Kunnen verziende mensen lenzen dragen? Test uw kennis over het onderwerp. 

PUB

1- Rond welke leeftijd begint verziendheid?$$

Verziendheid begint rond de leeftijd van 45 jaar.

 

2- Wie kan er verziendheid ontwikkelen?

Iedereen. Een visuele stoornis kan bijvoorbeeld het verschijnen van verziendheid versnellen (dat is het geval bij hypermetropie) of vertragen (dat is het geval bij myopie of bijziendheid). Maar verziendheid is een natuurlijke evolutie van het gezichtsvermogen die te wijten is aan veroudering van de ooglens. Iedereen wordt hierdoor getroffen.

 

3- Waaraan kan men iemand herkennen die erg verziend is?

Hij houdt een tekst ver van zich af bij het lezen. Een verziende moet een tekst almaar verder van zich af houden om dichtbij te kunnen zien.

 

4- Wat is het probleem bij verziendheid?

De ooglens veroudert. Met de jaren wordt de ooglens minder elastisch en kan die zich niet goed meer aanpassen van dichtbij.

 

5- Rond welke leeftijd stabiliseert verziendheid zich?

Rond 60-65 jaar. De aandoening begint rond 45 jaar en stabiliseert zich rond 60-65 jaar.

 

6- Verziendheid wordt gekenmerkt door problemen bij het zien:

Van dichtbij.

 

7- Kunnen lenzen verziendheid corrigeren?

Ja. Lenzen of een bril (meestal een progressieve bril) kunnen verziendheid corrigeren en verbeteren het zien van dichtbij (net zoals ver).

 

8- De behandeling van verziendheid is:

Verzachtend. Verziendheid kan niet voorkomen of genezen worden, maar wel gecompenseerd worden.

 

9- Kan men tegelijk verziendheid en een andere visuele stoornis corrigeren?

Ja. Bij bijziendheid en beginnende verziendheid bijvoorbeeld kan de oogarts ook een operatie voor de bijziendheid voorstellen die de verziendheid compenseert. Het is ook mogelijk om bijziendheid aan één oog en verziendheid aan het andere te corrigeren. De hersenen kunnen namelijk van de beelden die ze van beide ogen binnenkrijgen de scherpste kiezen.

 

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/05/2013 - 09h49

Société française d’ophtalmologie, www.sfo.asso.fr. Association nationale pour l’amélioration de la vue (Asnav), www.asnav.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verziendheid: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 17/11/2015 - 12h22

Verziendheid is het gevolg van de veroudering van de ooglens die almaar minder goed haar rol vervult. Dat uit zich in een vermindering van de gezichtscherpte. Het fenomeen is jammer genoeg onvermijdbaar, maar het is wel perfect mogelijk om het zicht...

Verziendheid: wat te doen? Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h50

Bent u de veertig voorbij en sakkert u op de kranten omdat ze almaar kleinere lettertjes gebruiken? Dat is normaal, want het probleem ligt wel degelijk bij u! Uw ogen passen zich almaar minder goed aan en u ziet kleine lettertjes steeds waziger. Als...

Meer artikels