PUBLICITÉ

Wat u moet weten over de prostaat

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 23/09/2008 - 00h00
-A +A

Prostaatadenoom, prostatitis of prostaatkanker, hoe zit het met al die prostaataandoeningen, hun ernst, symptomen, behandelingen en de risico's op complicaties? Wij geven u een overzicht van al die aandoeningen die eventueel uw prostaat kunnen bedreigen.

PUB

Opgelet, de prostaat is een geslachtsklier. Dat betekent dus dat elke aandoening van de prostaat gevolgen kan hebben voor het geslachtsleven. Een goede reden dus om er bij de mannen op aan te dringen dat ze hun arts zouden aanspreken over hun prostaatproblemen. Laten we niet vergeten dat 80% van de mannen ouder dan 50 jaar geconfronteerd wordt met prostaatproblemen…

Prostaatadenoom of -hypertrofie

Wanneer mannen ouder worden, kan hun prostaat vergroten. Dit is een natuurlijk fenomeen, goedaardig en zonder gevaar, behalve het feit dan dat een vergrote prostaat de urineafvoer kan belemmeren: hierdoor moet een man vaker plassen, hij heeft moeite om te beginnen met plassen, de plasbeurten zijn dringend, kort en onderbroken, de urinestraal is minder krachtig, enz. Een ander probleem is dat wanneer de blaas er niet meer in slaagt zich helemaal te legen, een risico op complicaties ontstaat: urineweginfecties, blaassteenvorming, en soms erger nog, renale aandoeningen.
Rectaal onderzoek, urineonderzoek, bloedanalyse, echografie en PSA-bepaling (prostaatspecifieke antigenen) zijn de klassieke onderzoeksmethoden waarmee men de grootte van de prostaat kan vaststellen, de nierfunctie kan controleren, een eventuele urineweginfectie kan ontdekken of ook uitsluiten dat het om prostaatkanker gaat.
Bij de behandeling van prostaatadenoom worden vervolgens de hinderende symptomen aangepakt: geneesmiddelen met een effect op sommige spieren om de urineafvoer te vergemakkelijken, hormonale behandelingen om de grootte van de prostaat te verminderen, antibiotica, enz. In laatste instantie kan ook een chirurgische ingreep voorgesteld worden, met de bedoeling de omvang van de prostaat te verminderen. De gebruikte technieken zijn weinig invasief: men opereert tegenwoordig op een zo natuurlijk mogelijke manier, onder andere via de urinebuis. Het scalpel is tegenwoordig elektrisch en anders, doet men meer en meer beroep op de laser en de ultrasone trillingen.
Het grootste probleem bij een operatie bestaat erin een groot deel van de prostaat weg te nemen zonder aan het andere weefsel te raken. De omliggende weefsels liggen vlakbij en zijn uiterst kwetsbaar, vandaar de risico's op complicaties: infecties, bloedingen, tijdelijke urine-incontinentie, erectiestoornissen, enz.

Prostatitis of prostaatontsteking

Prostatitis is een ontsteking van de prostaat, meestal te wijten aan een bacteriële infectie. De aandoening heeft een zwelling van de prostaatklier tot gevolg, alsook pijn in de onderbuik, vaak moeten plassen en een branderig gevoel bij het plassen. De diagnose wordt gesteld na een cytobacteriologisch urineonderzoek. Zodra de bacterie geïdentificeerd is, bestaat de behandeling van de prostatitis uit het voorschrijven van antibiotica. Daarnaast kunnen antalgica en anti-inflammatoire geneesmiddelen de pijn en de zwelling van de prostaat verzachten. In geval van chronische (recidiverende) prostatitis, kunnen andere technieken zoals prostaatmassages en warme baden nuttig zijn. In laatste instantie kan het wegnemen van een deel van de prostaat overwogen worden.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 23/09/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
robbie2505

Andere symptomen zijn een slappe plasstraal en het moeilijk kunnen ophouden van de plas. Naast de behandeling is het ook belangrijk veel water te drinken bij prostatitis.
Bron: http://pijnonderbuik.info

PUBLICITÉ
Lees ook
Meting van PSA-waarden in het bloed: waarvoor dient het? Gepubliceerd op 03/04/2017 - 11h09

PSA is het specifieke antigeen van de prostaat . Het wordt bijna uitsluitend aangemaakt door bepaalde prostaatcellen en wordt als essentieel element aangezien in de diagnose van prostaatkanker en de follow-up van de behandelde patiënten. De meting va...

Prostaat: weten om te voorkomen Gepubliceerd op 24/02/2014 - 16h34

Prostaatadenoom, hypertrofie van de prostaat, prostaatkanker: Wat zijn de symptomen van deze aandoeningen? Welke mannen lopen een verhoogd risico? Welke screeningsonderzoeken bestaan er? Doe de test en peil uw kennis! Hoe meer u weet, hoe beter u kun...

Prostaatkanker: opsporen om te genezen Geüpdatet op 01/10/2007 - 00h00

In de diagnose en behandeling van kanker is er de voorbije jaren een enorme vooruitgang geboekt. De tumoren worden tegenwoordig alsmaar vroeger opgespoord, waardoor ook de behandeling alsmaar efficiënter wordt.

Prostaatkanker: een oorzaak van incontinentie Gepubliceerd op 22/05/2012 - 11h34

Er bestaan agressieve vormen van prostaatkanker , maar de meeste evolueren traag en blijven jarenlang onopgemerkt . Als de kanker zich manifesteert, is het vaak via urinewegproblemen , zoals plasincontinentie . Plasincontinentie is vaak ook een van d...

Meer artikels