PUBLICITÉ

Wat u moet weten over cholesterol

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 22/07/2009 - 00h00
-A +A

Een teveel aan cholesterol leidt tot een verdikking van de vaatwanden (atherosclerose), wat dan weer de vorming van atheroomplaques tot gevolg heeft. Deze plaques (ophopingen van vetten bijvoorbeeld) verstoppen de aders en verhogen het risico op infarcten en cerebrovasculaire accidenten. Maar wat moet u nog meer weten over cholesterol? Test uw kennis!

PUB

1) Als screeningstest volstaat de meting van het totale cholesterolgehalte.

  • Juist. In functie van uw antecedenten, kan uw arts een meer gedetailleerde meting voorschrijven.

2) De meting van de goede cholesterol is noodzakelijk alvorens een behandeling op te starten.

  • Juist. Deze meting maakt het mogelijk een realistische doelstelling vast te leggen voor de daling van het cholesterolgehalte.

3) Eieren zijn slecht voor uw cholesterol.

  • Fout. U mag tot 6 eieren per week eten.

4) Men moet...

  • … minder dierlijke vetten eten. Men doet er goed aan de voorkeur te geven aan goede plantaardige vetten die rijk zijn aan omega 3.

5) Omega 3-vetzuren doen het cholesterolgehalte dalen.

  • Fout. Omega 3-vetzuren zijn wel goed voor de bloedvaten.

6) Aan sport doen is goed voor uw cholesterol.

  • Juist. Sport verhoogt de stofwisseling.

7) Statinen (cholesterolverlagende geneesmiddelen) zijn goed voor...

  • … het hart en de hersenen.  Hun anti-inflammatoire invloed betreft alle bloedvaten van het lichaam.

8) Cholesterol is overbodig voor het lichaam.

  • Fout. Cholesterol is noodzakelijk voor de productie van steroïdhormonen, celmembranen, enz.

9) Een te hoog cholesterolgehalte kan alleen maar erfelijk zijn.

  • Fout. Men kan een te hoog cholesterolgehalte hebben hoewel dat bij de ouders niet het geval is.

10) Vis eten is goed voor uw cholesterol.

  • Juist. U kunt gerust vis eten, des te meer omdat vis een beschermende rol speelt voor het hart.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 22/07/2009 - 00h00

"Prévenir: Alzheimer, cancers, infarctus et vivre en forme plus longtemps" (Preventie van alzheimer, kankers en infarcten, en langer leven in een goede conditie), dr. Philippe Presles en dr. Catherine Solano, uitg. Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cholesterol: kent u de slechte vetten? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h44

Hoe kunnen we de goede cholesterol van de slechte onderscheiden? Welke producten moeten bovenaan op ons menu staan? Welke moeten we net beperken? En hoe omzeilen we de valkuilen die we dagelijks tegenkomen?

Gezonde voeding: goed begonnen is half gewonnen Geüpdatet op 13/02/2006 - 00h00

Goede voedingsgewoonten zijn essentieel als we gezond en fit willen blijven. Met een gezonde en evenwichtige voeding kunnen we heel wat ziektes voorkomen. De lijst is lang: overgewicht en obesitas, hart- en vaatziekten, osteoporose, kanker, cholester...

Meer artikels