PUBLICITÉ

Wat te kiezen voor de eindejaarsfeesten? Van voorafje tot dessert.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 17/12/2013 - 14h03
-A +A

Alle - of toch bijna alle - traditionele producten voor de eindejaarsfeesten hebben voedingskwaliteiten.  

Op voorwaarde natuurlijk dat u ze goed kiest en er niet mee overdrijft.

Een kort overzicht van het eindejaarsmenu, van voorgerecht tot dessert.

PUB

Voorgerecht

Foie gras

De vetzuren zijn grotendeels onverzadigd en dus onschadelijk. Ganzen- of eendenlever levert ook vitamines van de B-groep (vooral B 9 en B 12). Maar lever is vet en verzadigt snel. Een portie van 30 tot 40 g is meer dan genoeg, anders hebt u geen trek meer in wat er nog op tafel komt.

Oesters en andere schelpdieren

Een prima idee! Ze bevatten geen vet, maar wel veel eiwitten en minerale zouten en zitten dus boordevol goede voedingsstoffen. Het enige belangrijke criterium: kijk goed of ze vers zijn. Koop ze bij een goede visboer en niet in de eerste de beste supermarkt.

Schaaldieren

Hier geldt hetzelfde als voor schelpdieren! Ze leveren pure eiwitten die een Dukandieet waardig zijn. Maar wees matig met de mayonaise.

Kaviaar en andere viseitjes

Ze bevatten veel essentiële vetzuren en zijn erg zout. Maar u zult er toch geen tonnen van eten (zeker niet van kaviaar). Laat de zogenaamde lompviseitjes voor wat ze zijn. Ze zitten vol kleurstoffen en bewaarmiddelen. En laat u niet verleiden door goedkope kaviaar, want de kans is groot dat het om (gevaarlijke) namaakkaviaar gaat.

Gerookte zalm

Die zit vol omega 3. Maar ga liefst voor wilde zalm. Die is veiliger dan gekweekte. Of koop anders biologische. U herkent ze aan het speciale label.

Hoofdgerecht

Kalkoen en parelhoen

Mager vlees, op voorwaarde dat u het niet opvult met een supervette vulling.

Kapoen en gans

Vrij vet gevogelte, maar de vetzuren zijn gedeeltelijk onverzadigd. Braad ze in de oven of een goede stoofpot zonder vetstoffen. Ze hebben genoeg aan hun eigen vet.

Doorprik het vlees een paar keer met een vork voor het de oven in gaat. Aangezien het vet aan de buitenkant zit, zal het meteen smelten en zich snel in de schotel verspreiden. U kunt de kapoen of gans dan af en toe besprenkelen met het braadvocht en er nog een glas witte wijn of gevogeltefond aan toe voegen.

Laat de kapoen of gans even rusten als die uit de oven komt. Giet intussen het braadvocht in een kom en schep het vet dat bovenkomt af.

kastanjes

Zitten vol vezels, koolhydraten en vitamines van de B-groep (vooral folaten). Een goed idee dus!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 17/12/2013 - 14h03
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Chocolade: wat is de juiste dosis? Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h58

Eeuwenlang was chocolade een genotsproduct voor fijnproevers , niet zelden werd het daarbij bestempeld als een "zonde". Vandaag geldt chocolade als een product dat bescherming biedt tegen bepaalde ziektes, bijna zoals fruit en groenten dat doen. Wat...

Chocolade is goed voor het hart Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h54

Chocolade krikt het moreel op als we een dipje hebben, dat weet iedereen. Maar chocolade is ook goed voor het hart . Een recente studie levert daar nog maar eens het bewijs van. Verstokte chocolade-eters zouden namelijk een kleiner risico lopen op ee...

Op het menu: foie gras Gepubliceerd op 17/12/2012 - 17h44

De naam " foie gras " is angstaanjagend. Het nuttigen ervan roept vaak schuldgevoelens op. Ten onrechte, want de lipiden in eendenlever hebben nagenoeg dezelfde samenstelling als de lipiden in olijfolie, waarvan de weldaden voortdurend worden opgehem...

Meer artikels