PUBLICITÉ

Wat te doen terwijl u op de dierenarts wacht?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 03/04/2007 - 00h00
-A +A

Heeft uw hond een giftige stof binnengekregen of een ongelukje gehad? In afwachting dat de dierenarts er is, kunt u uw dier redden door bepaalde handelingen te verrichten of hem primaire medische hulp te verlenen. Maar er zijn ook dingen die u zeker niet mag doen!

PUB

Inslikken van gevaarlijke stoffen

Huishoudproducten, planten en geneesmiddelen zijn vaak een gevaar voor uw hond als die binnen zijn bereik liggen of staan: hij kan ermee spelen, erop knabbelen en deze vaak giftige stoffen inslikken. Als dat gebeurt, moet u niet proberen uw hond te doen braken, want sommige van die producten kunnen brandwonden in de slokdarm en de mond veroorzaken. Probeer zo snel mogelijk uw dierenarts te bereiken. Die zal uw hond de gepaste zorgen toedienen, afhankelijk van het soort product dat hij heeft ingeslikt.

Wonden, bloedingen

Als uw hond of uw kat gebeten werd of zich verwond heeft en een huidwonde heeft, kunt u die ontsmetten met isobetadine. Mercurochroom is uit den boze, want dat product is giftig voor katten. Let wel op: achter een op het eerste gezicht kleine en banale wonde kan een diepere wonde schuilgaan, en als ze niet verzorgd wordt kan er een infectie ontstaan. Dat is vaak het geval bij beten. Het is hoe dan ook altijd raadzaam om uw dierenarts te raadplegen. Hij zal de wonde naaien of antibiotica toedienen als dat nodig blijkt. Als uw dier veel bloed verliest, moet u zolang de dierenarts er niet is op de wonde drukken om de bloeding zo veel mogelijk te beperken. Een drukverband kan in bepaalde gevallen nuttig zijn.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 03/04/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ