PUBLICITÉ

Wat te doen tegen steken en beten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/07/2012 - 14h46
-A +A

Steken en beten zijn meestal meer pijnlijk dan gevaarlijk, en na de pijn volgt vaak een zwelling.

PUB

Insectensteken

Wat moet u doen?

  • U kunt een crème aanbrengen tegen de jeuk.
  • Is de angel in uw huid blijven zitten (alleen bijen verliezen hun angel), verwijder die dan voorzichtig (zodat hij niet breekt) met een epileertangetje dat u vooraf hebt ontsmet met alcohol (70°).
  • Is het slachtoffer gebeten in de mond of achteraan in de keel, is er verstikkingsgevaar of vertoont het allergiesymptomen (zwelling, hevige pijn), bel dan onmiddellijk de 100.

Hoe moet u zich beschermen?

Vermijd risicogedrag zoals:

  • Blootsvoets in het gras lopen,
  • Frisdrank en snoep laten staan,
  • Felle kleuren dragen en parfum gebruiken,
  • Bruuske bewegingen maken om het insect te verjagen.

Steken van zeedieren

Zee-egels.

Hun steken zijn niet giftig, maar kunnen toch infecteren en een abces veroorzaken. Verwijder ze dus zo snel mogelijk met een epileertangetje alvorens de wonde te ontsmetten.

Pietermannen

Zitten vaak verborgen in het zand op de Zuid-Franse stranden. Hun gif veroorzaakt zeer hevige pijn die een malaise kan veroorzaken. Gebruik zo mogelijk een uitzuigpomp, ontsmet de wonde, geef het slachtoffer paracetamol tegen de pijn en raadpleeg zo snel mogelijk een arts.

Kwallen

Kwallensteken veroorzaken pijnlijke netelletsels, maar die zijn zelden ernstig, behalve bij allergische personen. Krab vooral niet, maar spoel de wonde met zeewater, zonder erover te wrijven, bedek ze met zand en laat ze drogen. Verwijder vervolgens het zand met een stuk hard karton, om de netelcellen te verwijderen die nog op de huid zitten. Spoel de wonde opnieuw en smeer ze in met een ontsmettingsmiddel. Raak gestrande kwallen nooit aan: zelfs als ze dood zijn, kunnen hun netelcellen nog altijd toeslaan.

Hoe moet u zich beschermen?

Draag altijd plastic sandalen op een rotsige ondergrond en in risicozones, en ga nooit baden als de zee vol kwallen zit.

Initialement publié par Bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 31/08/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/07/2012 - 14h46

Croix-Rouge Française, www.croix-rouge.fr.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Een steek, beet, zonnesteek, misselijkheid: hoe reageren? Gepubliceerd op 20/08/2013 - 09h14

Een beet, een bijensteek, zonnesteek, reisziekte in de wagen. …Hoe reageert u als ouder het best als het uw kind overkomt? Wat moet u doen, en wat moet u vooral laten? De kennis van de juiste basisreflexen is belangrijk om snel soelaas te brengen, te...

Over insecten-, slangen- en spinnenbeten Geüpdatet op 08/08/2006 - 00h00

Dreigt u in uw vakantieoord last te krijgen van insecten en/of oog in oog te staan met slangen en/of spinnen , neem dan een gifzuiger mee in uw reisapotheek. Zo'n zuiger betekent niet dat u geen medische hulp moet zoeken bij een allergische reactie,...

Wat te doen terwijl u op de dierenarts wacht? Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Heeft uw hond een giftige stof binnengekregen of een ongelukje gehad? In afwachting dat de dierenarts er is, kunt u uw dier redden door bepaalde handelingen te verrichten of hem primaire medische hulp te verlenen. Maar er zijn ook dingen die u zeker...

Insectenbeten bij kinderen Gepubliceerd op 30/07/2015 - 10h41

Insectenbeten zijn voor niemand leuk, maar bij kleine kinderen baren ze vaak zorgen. Wat zijn de juiste reflexen en handelingen om het euvel te verhelpen en de gevolgen te beperken?

Meer artikels