PUBLICITÉ

Wat te doen met de restjes?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/01/2007 - 00h00
-A +A

We hadden het iets te groots opgevat, we waren met minder dan voorzien... wat de reden ook is, daags na de feesten zit onze koelkast vaak barstensvol restjes. Ze weggooien vinden we zonde. Maar de meeste gevallen van voedselvergiftigingen worden wel door dit soort toestanden veroorzaakt! Dit is het seizoen van de gastronomie bij uitstek. Laten we het geen geweld aandoen door voedingswaren te eten die niet meer supervers zijn.

PUB

Verwerk de restjes snel en vries de gerechten in. Zo hoeft u de rest van de week of misschien langer niet meer koken.

Restjes vlees
Restjes vis
Restjes van foie gras
Restjes van het aperitief
Restjes kaas
Restjes fruit
Restjes van groenten

Wat u zeker moet weggooien

De resten van schelpdieren, van de kerststronk (en ander gebak met room), en van ijs.
Maak van uw hart een steen, want al deze producten zijn een ideaal milieu voor
bacteriën en die vermenigvuldigen zich heel snel.

Restjes vlees

Ongeacht het soort vlees - kalkoen, kapoen, wild - of de manier waarop het is klaargemaakt - gebakken of bereid met een saus, ze kunnen allemaal worden verwerkt, alleen of gemengd, in het zogeheten 'hachis Parmentier' of in kroketten.
Haal alle botten uit het vlees, maak er gehakt van met de keukenrobot of haal het door de vleesmolen. Bak het gehakte vlees 5 tot 10 minuten en voeg er eventueel een scheut olijfolie toe of een klont boter, en kruid indien nodig bij. Breng verder op smaak met een beetje cognac, gesnipperde fijne tuinkruiden, een gehakt teentje look, wat piment d'Espelette of alles tegelijk.

Versie 'hachis Parmentier'
Maak een goede aardappelpuree (15 minuten met een snelkookpan).
Leg het gehakt op de bodem van een ovenschotel en doe de puree er bovenop. Bestrooi met een beetje paneermeel en zet 15 tot 20 minuten in de oven op 180°C.
U kunt het mengsel ook verdelen over schoteltjes van twee of vier porties en ze invriezen. Werk de schotel verder af als u eens niets anders in huis hebt of weinig tijd hebt om te koken.

Versie kroketten
Men één of twee eieren onder het goed gekruide gehakt. Maak er balletjes van ter grootte van een ei, rol ze tussen uw handen, en haal ze door het paneermeel. Bak ze vervolgens in de pan met een scheut olijfolie. U kunt ze ook in een ovenschotel doen en er tomatensaus en geraspte kaas aan toe voegen. Zet de schotel 15 tot 20 minuten in de oven op 180°C.
Als u veel gehakt hebt, kunt u de balletjes ook invriezen in kleinere schoteltjes.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/01/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Foie gras en magret: kunt u er zonder gevaar van eten? Geüpdatet op 23/12/2016 - 14h57

De vogelgriep heeft onlangs in Frankrijk toegeslagen. Meerdere kwekerijen zijn besmet. Duizenden eenden die om hun foie gras werden gekweekt, zijn geslacht. België blijft voorlopig van de vogelgriep gespaard, maar we zijn een land van import. Toch wi...

Op het menu: foie gras Gepubliceerd op 17/12/2012 - 17h44

De naam " foie gras " is angstaanjagend. Het nuttigen ervan roept vaak schuldgevoelens op. Ten onrechte, want de lipiden in eendenlever hebben nagenoeg dezelfde samenstelling als de lipiden in olijfolie, waarvan de weldaden voortdurend worden opgehem...

Ik heb te veel courgettes. Hoe verwerk ik ze? Geüpdatet op 26/07/2012 - 13h07

Het seizoen van de courgettes is al een paar weken bezig en het duurt nog de hele zomer lang! Staan ze ook bij bosjes in uw tuin? Of hebt u er te veel gekocht op de markt? Enkele ideetjes om uw courgettes voor de volgende winter te bewaren of om ze m...

Gezond en goedkoper eten: 10 basisprincipes (vervolg) Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Hoe kunt u gezond en goedkoper eten? Het basisprincipe is zeer eenvoudig: vermijd overbodige producten, die uiteraard onnodig duur zijn. Met deze instelling, slaagt u erin gezonder te eten en tegelijkertijd onze planeet te beschermen. Welke zijn de 1...

Meer artikels