PUBLICITÉ

Wat te doen bij pijn, een branderig gevoel of bloedingen in de mond?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/04/2013 - 11h31
-A +A

Ik heb zo’n branderig en pijnlijk gevoel in mijn mond. Het is een veel gehoorde klacht. We gebruiken onze mond voortdurend en die is kwetsbaarder dan we wel denken.

Het is een plek waar vaak wondjes en andere kleine kwalen opduiken en die hebben vaak niets met onze tanden te maken.

Wat moeten we doen als we mondzeer hebben?

PUB

Pijn in de mond, een veelvoorkomend fenomeen

Pijnklachten in de mond zijn geen uitzondering, integendeel.
De mondslijmvliezen zijn veel kwetsbaarder dan onze « gewone » huid, maar ze komen regelmatig in contact met de buitenwereld, via voedsel en zelfs via de ademhaling.

Onze mond is ook een warm en nat milieu en dat bevordert de ontwikkeling van bacteriën, schimmels, gisten, enz. In normale omstandigheden vindt dat bonte wereldje wel een evenwicht, maar na een ongeluk, een trauma of iets anders kan dat evenwicht verstoord raken.

Het resultaat zijn pijnklachten, bloedingen of een onaangenaam gevoel. Daar kunnen tientallen verschillende oorzaken voor zijn.

 

Mijn mond bloedt, wat moet ik doen?

Soms is een bloeding in de mond op een duidelijke oorzaak terug te voeren, bijvoorbeeld als u zich verwond hebt met een werktuig.
Meestal hoeft u zich dan geen zorgen te maken, tenzij het om een grote wonde gaat. Wonden in de mond genezen heel snel.

Er is wel reden tot bezorgdheid als u regelmatige bloedingen krijgt - ook al zijn die licht - tijdens het poetsen van uw tanden. Dat wijst op een tandvleesontsteking, een aandoening die uw tanden in gevaar kan brengen! Ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/04/2013 - 11h31

NHS Choices (www.nhs.uk): tongue pain, mouth cancer, mouth ulcers, mouth symptoms.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mondaften Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Aften - of erosie van het mondslijmvlies - zijn een zeer onschuldig probleem. Toch kunnen deze zweertjes op een ernstige aandoening wijzen, zoals de ziekte van Behcet of de ziekte van Crohn.

De grootste vijanden van onze tanden Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h14

Onze tanden kunnen op heel veel manieren schade ondervinden - door een harde slag, een valpartij, te hard eten, als gevolg van medicatie of een ziekte, enz. Maar in het gewone dagelijkse leven zijn suiker en tabak de grootste vijanden onze tanden . H...

Uw tanden, uw leeftijd en uzelf! Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Wanneer men ouder wordt, zorgen de tanden soms voor meer problemen, zelfs wanneer ze al vervangen zijn door een kunstgebit. Toch blijven ze uiterst belangrijk, ook wanneer we zeer oud worden. Wat gebeurt er met onze tanden en hoe moeten we er goed vo...

Aften: de oorzaak opsporen Geüpdatet op 17/01/2006 - 00h00

Aften zijn een oppervlakkige verzwering van de mond-, spijsverterings- en/of genitale slijmvliezen. Al zijn ze meestal onschuldig, toch moet de oorzaak opgespoord worden als ze terugkeren: bepaalde geneesmiddelen, de ziekte van Crohn, de ziekte van B...

Meer artikels