PUBLICITÉ

Wat te doen als een relatie vastloopt?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 22/11/2013 - 10h19
-A +A

Het gebeurt al eens dat het niet meer lekker loopt in een relatie.

Soms is het een acute crisis, soms een waarschuwing die tot een breuk kan leiden.

Hoe moet u reageren?

PUB

Een acute crisis

Er is iets gebeurd wat tot een crisis leidt. Dat kan een buitenechtelijke relatie zijn, een verhuizing, het overlijden van een familielid, een nieuwe baan of professionele koerswijziging, een ernstige ziekte, enz. Het belangrijkste is om vooral niet boos te worden en te zeggen dat alles verloren is voor de relatie.

Neem uw tijd en neem nooit overhaast een beslissing
Als er zich een zware crisis voordoet, moet u de tijd nemen om de veranderingen te incasseren. De tijd helpt vaak om een crisis te verteren of te boven te komen. Beslis dus nooit meteen om te scheiden. Het kan zijn dat u  er later spijt van hebt.

Zoek hulp van buitenaf
Als de situatie zo erg is dat u het echt niet meer weet, kan externe hulp helpen om dit moment te boven te komen, ongeacht wat de gevolgen ervan zijn. Let wel op: vraag liever nooit raad aan familieleden of kennissen die te zeer in de crisis betrokken zijn. Ze zullen u tips geven door hun eigen angsten of bezorgdheid te projecteren en slaan de bal vaak volkomen mis.

Ideaal is om met uw partner zelf te praten.

U kunt bijvoorbeeld zeggen: «We beleven nu een heel moeilijk moment, laten we er wat tijd over gaan, laten we zo goed mogelijk reageren en zien hoe het verder verloopt.

 

Een chronisch probleem

In een relatie kan soms ook het gevoel ontstaan dat het schip langzaam zinkt zonder dat u echt weet wat u moet doen om dat tegen te houden. Die situatie kan het gevolg zijn van een voorafgaande acute crisis die geleidelijk aan een blijvende spanning creëert.

In dat geval moet u natuurlijk ingrijpen, want het is niet noodzakelijk een tijdelijk probleem.

Wat moet u doen en hoe moet u reageren?
Begin met u een aantal vragen te stellen.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 22/11/2013 - 10h19

John M. Gottman et Nan Silver, « Les couples heureux ont leurs secrets », Editions Pocket. Robert Neuburger. « On arrête ? On continue ? Faire son bilan de couple », Editions Payot.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wanneer gaat u uit elkaar? Gepubliceerd op 11/11/2013 - 20h23

In België loopt een op de twee huwelijken stuk , scheidingen van (niet-)geregistreerde samenwonende koppels niet meegeteld. Soms is scheiden een goede zaak, soms een vergissing. Hoe weten we of we de juiste beslissing nemen?

Meer artikels