PUBLICITÉ

Wat te doen als de darmtransit van uw hond ontregeld is?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 22/08/2011 - 17h31
-A +A

Een zachte of te harde stoelgang wijst op een slechte darmtransit van uw hond. In veel gevallen herstelt de situatie zich vanzelf, maar soms hebben de darmen van uw hond een steuntje in de rug nodig om weer normaal op gang te komen!

PUB

Tips voor een goede stoelgang

Als uw hond plots een zachte of lopende stoelgang heeft, moet u eerst nagaan of hij wel alles heeft wat nodig is om gezonde darmen te hebben. Het belangrijkste is kwaliteitsvolle voeding op basis van brokken of zelf gekookt eten. Dat laatste mag niet bestaan uit etensresten, maar uit ingrediënten die uw vriend van een evenwichtige maaltijd voorzien (vlees, vis, rijst, pasta, groenten…). Als u hem daarnaast 2 tot 4 keer per jaar een wormdrijvend middel geeft, voorkomt u dat hij wormen krijgt in zijn darmen. Als zijn stoelgang ondanks al deze stappen toch nog abnormaal zacht blijft, kunt u hem ook darmflora toedienen. U vindt bij uw dierenarts of apotheker voedingssupplementen die bestaan uit flora en een diarreeremmer. Die zullen de darmtransit van uw hond snel herstellen.

En als de diarree niet overgaat?

Diarree kan ook wijzen op een algemeen probleem. Veel ziektes, zoals falen van de nieren, de lever, de schildklier, manifesteren zich soms via diarree. Er bestaan ook voedselallergieën waarbij een hond bepaalde eiwitten niet verdraagt. Ook sommige parasieten zoals de giardia kunnen zich in de darmen nestelen en er een ontsteking veroorzaken. Om al die redenen gaat u met uw hond beter naar de dierenarts als hij diarree krijgt en die niet overgaat. De arts kan op verschillende manieren (onderzoek van de stoelgang,  bloedafname, echografie) achterhalen wat de darmtransit van uw hond ontregelt en hem de geschikte behandeling geven.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 22/08/2011 - 17h31
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijn hond heeft diarree. Wat moet ik doen? Gepubliceerd op 25/08/2015 - 11h31

Zachte, lopende of bloederige stoelgang bij uw hond zijn allemaal tekenen dat er iets mis is met zijn spijsvertering. En dat uit zich in diarree . Enkele eenvoudige ingrepen volstaan al om de darmwerking van uw vriend te herstellen!

Diarree bij honden en katten Geüpdatet op 31/01/2006 - 00h00

Tijdens een wandeling met uw hond of na de kattenbakvulling te hebben geïnspecteerd, stelt u vast dat de stoelgang van uw viervoeter zachter is dan gewoonlijk en een abnormale geur of kleur heeft. Het kan om een onschuldig probleem gaan, maar evengoe...

Meer artikels