PUBLICITÉ

Wat te denken over de elektronische sigaret?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/06/2013 - 15h37
-A +A

Er is al heel wat inkt gevloeid over de elektronische sigaret. Sommige gebruikers zijn er heel tevreden over en hebben zo van de ene dag op de andere kunnen stoppen met roken, zonder enig ontwenningsverschijnsel. Maar de overheid  is veel minder enthousiast, en e-sigaretten blijven dan ook voorlopig verboden in openbare ruimtes.

PUB

Wat is een elektronische sigaret?

Het is een gadget in de vorm van een sigaret waarin een patroon zit dat gevuld is met vloeistof. In die vloeistof zitten soms smaakstoffen en/of nicotine. Bij activering van de elektronische sigaret wordt de vloeistof bij elke inhalatie omgezet in waterdamp (« de rook ») en wordt de handeling van het roken dus nagebootst. 

De vloeistof bestaat uit water, propyleenglycol (dat is de stof die opwarmt zodat er waterstof gevormd kan worden) en soms dus nog smaakstoffen. Er kan ook een kleine of grotere dosis nicotine aan worden toegevoegd.

Meer inzicht in nicotineverslaving

De getuigenissen van de rokers - of ex-rokers - zijn vaak heel enthousiast. Voor we er dieper op ingaan, staan we nog even stil bij het fenomeen nicotineverslaving.  Die heeft twee aspecten:

  • De lichamelijke afhankelijkheid. Die leidt tot ontwenningssymptomen zoals prikkelbaarheid, nervositeit, enz.
  • Verslavingsgedrag. Dat is de reflex om bij stress meteen naar een sigaret te grijpen, bijvoorbeeld na de maaltijd bij de koffie, als men een glaasje drinkt, enz.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/06/2013 - 15h37

 Prof. Jean-Paul Van Vooren, tabacoloog in het Erasmusziekenhuis van Brussel en directeur van Fares (Fonds des Affections Respiratoires).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Jon

De uitleg dat jongeren de Esigaret gaan gebruiken omdat ze het gaan willen copieren is ronduit belachelijk. Dan kan je ook zeggen ,dat er geen alcohol meer gedronken mag worden in openbare ruimtes want dat kunnen ze evengoed copieren.Zo kan je verder gaan ,ze kunnen ook verkeerd eetgedrag overnemen.Jongeren experimenteren zo wie zo,persoonlijk zou ik liever hebben dat mijn kinderen experimenteren met sigaretten dan met drugs.VB ik heb 2 kinderen 1 daarvan heeft in de tienerjaren het roken geprobeerd (gewoon omdat de vrienden dat ook deden)eens er vaste verkering was is er nooit nog een sigaret gebruikt geweest.Mijn2de kind heeft nooit meegerookt met de vrienden ,vond het allemaal vies.Toen er vaste verkering was ,is het experimenteren met drugs begonnen .Het stelen begon en doodsbedreigingen aan mijn adres volgde ,beiden werden hetzelfde opgevoed .Drugs was nooit gezien binnen ons gezin ,steeds verwijzen naar de gevaren .Als jongeren het echt willen ,doen ze het toch .De Esigaret is in mijn ogen dan ook een sein naar de jongeren hoe moeilijk je van het roken afkomt eenmaal je er aan begint.

PUBLICITÉ
Lees ook
Dampen: hoe stoppen met de elektronische sigaret? Geüpdatet op 06/02/2015 - 12h45

U bent gestopt met roken dankzij de elektronische sigaret. Maar nu wilt u ook stoppen met het dampen zelf. Een wijze beslissing, maar let erop dat u niet in de val loopt en door met de elektronische sigaret te willen stoppen opnieuw begint te roken....

Roken: de eerste sigaret is de ergste! Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Je hoort regelmatig zeggen dat je een kind van het roken kunt afhouden door het zijn eerste sigaret alleen te laten roken, zonder zijn vrienden. Hij zal dan inzien hoe slecht het is. Dat is een echte valstrik!

Meer artikels