PUBLICITÉ

Wat moeten we onze hond of kat te drinken geven?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 04/12/2006 - 00h00
-A +A

De beste drank voor uw hond of kat is water! Water, in combinatie met een evenwichtige voeding van goede kwaliteit, is de beste garantie op een gezond leven voor uw huisdier.

PUB

Water voor onze honden en katten

Als we onze honden en katten fit willen houden, moeten ze zuiver water kunnen drinken, en dat zoveel ze willen. Hun lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Het is dus belangrijk dat ze hun lichaamsvochtigheid op peil houden. Maar hoeveel water moeten ze per dag precies binnen krijgen om het juiste vochtigheidspeil te verkrijgen? Het is moeilijk om een precies cijfer te geven, want onze dieren halen het vocht dat ze nodig hebben niet alleen uit het water dat ze dagelijks drinken. Ook hun eten bevat water, en de hoeveelheid daarvan verschilt al naar gelang de categorie voer.
Honden- of kattenbrokken bevatten minder water dan voer uit blik, of het eten dat we zelf voor ze samenstellen. Er zijn nog andere factoren in het spel: de temperatuur buiten, de leeftijd van het dier, het feit of het al dan niet gezoogd wordt... zijn ook bepalend voor de behoefte aan water van onze vrienden. Het is dus moeilijk om een algemene richtlijn te geven voor honden en katten. Toch moet u proberen in het oog te houden hoeveel uw dier min of meer drinkt bij zijn normale eetpatroon. Op die manier kunt u eventuele veranderingen in zijn gewoonten vaststellen. Een stijging in het drank- of watergebruik kan namelijk wijzen op een ziekte.

Een geschikte drank voor uw kat

Heel veel mensen denken dat katten melk als hoofddrank moeten krijgen. Niets is minder waar! Pasgeboren poesjes drinken dan wel de melk van hun moeder, maar eenmaal volgroeid lest de kat zoals de meeste andere zoogdieren zijn dorst met water. Sommige katten verteren lactose wel gemakkelijker dan andere en kunnen dus gerust melk drinken zonder last te krijgen van diaree. Volwassen katten die de gewoonte hebben om melk te drinken en die drank lusten, kunnen speciale melk voor katten drinken, of koemelk aangelengd met water.
Als uw kat buiten kan, is het goed mogelijk dat ze niet zal drinken uit haar schaaltje! Veel katten drinken liever regenwater tijdens hun tochtjes in de natuur. Sommige katten met een wat fijnere smaak drinken liever water uit een schaaltje van glas.
Reservoirs in plastiek veranderen soms lichtjes de smaak van het water.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 04/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier Gepubliceerd op 26/05/2015 - 17h30

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en li...

Meer artikels