PUBLICITÉ

Wat moet u weten over de schildklier?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/12/2005 - 00h00
-A +A

PUB

1) De schildklier produceert:

Hormonen. De schildklier produceert schildklierhormonen, meestal T3 en T4 genoemd. Ze hebben als taak de belangrijkste lichaamsfuncties te regelen. Zo werkt de schildklier in op hart, zenuwstelsel, beendergestel enz. De aanmaak van schildklierhormonen wordt geregeld door een ander hormoon: TSH (thyreotroop hormoon), dat uitgescheiden wordt door de hypofyse.

2) Hypothyreoïdie uit zich door:

Een vertraging. Als de schildklier op hol slaat, spreken we van hyperthyreoïdie, met als symptomen: versnelde hartslag, snellere spiersamentrekkingen, opwinding en agressie. Maar ook: gewichtsverlies, diarree, broos haar, warmte-intolerantie en verminderde libido. Draait de schildklier daarentegen op een laag pitje, dan is er sprake van hypothyreoïdie. De symptomen daarvan zijn: vertraagde hartslag, krampen, kouwelijkheid, stopzetting van de menstruatie, geheugenstoornissen, depressie, ... Maar ook: haaruitval, droge en bleke huid, constipatie en gewichtstoename.

3) Schildklierfunctiestoornissen kunnen gepaard gaan met:

Een verminderde libido. Een verminderde libido komt zowel voor bij hypo- als bij hyperthyreoïdie.

4) De productie van schildklierhormonen vereist:

Jodium. Jodium is een oligo-element dat noodzakelijk is voor de aanmaak van schildklierhormonen. Het zit vooral in voeding, in het bijzonder in de producten van de zee: wieren, vis en schaaldieren.

5) Sommige geneesmiddelen kunnen schildklierstoornissen veroorzaken.

Juist.Bepaalde geneesmiddelen bevatten jodium en kunnen op die manier een schildklieraandoening teweegbrengen.

6) De diagnose van een schildklierstoornis is gebaseerd op de bloedmeting van:

TSH. FSH is een geslachtshormoon. Het is het TSH-gehalte dat een goed beeld geeft van de werking van de schildklier. Dit hormoon (thyreotroop hormoon) wordt uitgescheiden door de hypofyse en regelt de productie van schildklierhormonen. Een hoge TSH-spiegel wijst op hyperthyreoïdie, een lage concentratie op hypothyreoïdie.

7) Een cytopunctie zegt meer over:

Het goedaardige of kwaadaardige karakter van de schildkliercellen. Bij een cytopunctie worden cellen weggenomen met een uiterst dunne naald die wordt ingebracht in de schildklier. Het celonderzoek moet uitmaken of ze goed- dan wel kwaadaardig zijn.

8) Een struma (kropgezwel) wijst alleen op hyperthyreoïdie, nooit op hypothyreoïdie.

Fout. De term 'struma' wijst op een abnormaal uitgezette schildklier. Er bestaan drie soorten struma's:

  • een struma dat te veel schildklierhormonen afscheidt.
  • een struma dat te weinig schildklierhormonen afscheidt.
  • een gewoon struma dat noch te veel noch te weinig schildklierhormonen afscheidt.

Een struma is dus niet noodzakelijk een teken van hyperthyreoïdie.

9) Een knobbeltje op de schildklier wijst systematisch op kankercellen.

Fout. Een knobbeltje wordt opgespoord bij het betasten van de schildklier. In 90 tot 95 % van de gevallen bevat het geen kankercellen. Een cytopunctie moet uitmaken of het goed- of kwaadaardig is. 10) Thyreoïditis is: Een schildklierontsteking.

11) Hypothyreoïdie komt vooral voor bij:

Menopauzale vrouwen. Hypothyreoïdie is veruit de meest voorkomende schildklieraandoening. Ze komt vooral voor bij menopauzale vrouwen. Schildklierstoornissen komen trouwens algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

12) De belangrijkste voedingsbron van jodium zijn:

Zeeproducten. Jodium is aanwezig in zeewater en zit dan ook massaal in zeewieren en andere zeeproducten. Ook eieren en melkproducten zijn rijk aan jodium.

13) Schildklierbehandelingen zijn af te raden bij zwangere vrouwen.

Fout. Tijdens de zwangerschap kan een slecht behandelde hypothyreoïdie negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de foetus. Vandaar dat ook zwangere vrouwen hun behandeling moeten voortzetten. En van bij het begin van uw zwangerschap moet u uw arts raadplegen, om de dosis aan te passen (vaak is een dosisverhoging noodzakelijk).

14) De ziekte van Basedow wordt gekenmerkt door:

Hypothyreoïdie. Het is een auto-immuunziekte: het immuunsysteem gaat de strijd aan tegen de schildkliercellen, die ten onrechte als lichaamsvreemd worden beschouwd. De twee symptomen zijn: hyperthyreoïdie en oogaantasting (uitpuilende ogen). De ziekte treft vooral jonge vrouwen en komt meestal voor na een emotionele shock (overlijden van een geliefde, ongeval enz.).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
10% van de bevolking heeft schildklierproblemen! Geüpdatet op 11/10/2005 - 00h00

Vermoeidheid of hyperactiviteit, neerslachtigheid of nervositeit, verminderde libido, gewichtsschommelingen, … : misschien ligt het wel aan de verminderde of verhoogde werking van de schildklier. Daaraan denken, maakt een snelle diagnose en een aange...

Sleutelperiodes voor schildklierstoornissen Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

De schildklier speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Stoornissen in de werking van de schildklier kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij de geboorte met de zogeheten aangeboren hypothyroïdie (wat ook systematisch onderzocht wordt...

Meer artikels