PUBLICITÉ

Wat moet u eten om uw huid te beschermen tegen de zon?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2017 - 10h18
-A +A

Zonnen moet met mate gebeuren (geen langdurige blootstelling, zon mijden in de heetste uren van de dag en een zonnecrème gebruiken). Daar valt niets aan te doen Maar we kunnen onze huid wel een duwtje geven door haar op het zonnen voor te bereiden en extra te beschermen. Daarvoor hoeven we alleen enkele aanpassingen in onze voeding door te voeren. Hieronder vindt u de levensmiddelen  die u vanaf vandaag en de hele zomer lang op uw menu moet zetten.

PUB

Antioxidanten: levensmiddelen die beschermen tegen licht

Om uw huid te beschermen, om de schade van de UV-straling te herstellen en om veroudering van uw huid tegen te gaan, moet u vooral inzetten op antioxidanten. Deze stoffen beschermen u tegen de vrije radicalen en kunnen onderverdeeld worden in een aantal grotere families die in verschillende categorieën van voedsel aanwezig zijn. De belangrijkste antioxidanten die we binnenkrijgen via onze voeding zijn vitamine C, E, en A, carotenoïden, zink en selenium. Waar zitten ze zoal in?

  • Vitamine C: citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien, waterkers, tomaten, paprika’s
  • Carotenoïden: gekleurd fruit en gekleurde groenten zoals tomaten, wortelen, pompoen, zoete aardappel, mango’s, abrikozen, meloen, gele perziken, watermeloen, spinazie, waterkers, krulsla, enz.
  • Vitamine A: lever, eierdooier, vette vis, boter, kaas…
  • Vitamine E: plantaardige olie (zonnebloem, maïs), amandelen, hazelnoten, verse groenten.
  • Zink: tarwekiemen, oesters, kalfslever, volkorenbrood…
  • Selenium: zeevruchten, vis, paddenstoelen,  ui, knoflook, volle ontbijtgranen.

 

Andere levensmiddelen die op uw menu moeten staan

  • Vette vis, koolzaadolie en schaalvruchten (zoals noten). Ze bevatten veel omega 3, een vetzuur dat de celmembraan in stand helpt houden (na aanvallen door de vrije radicalen, waarvan de productie door UV stijgt).
  • Andere levensmiddelen met omega 3: avocado, tarwekiemen, bladgroenten (spinazie, waterkers, kool…).
  • Soja en afgeleide producten. Ze bevatten veel isoflavonen, dat zijn stoffen die de productie van collageen verhogen en de huid soepeler maken.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 30/05/2011 - 13h13 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/05/2017 - 10h18

Stahl W, Sies H., Biochim Biophys Acta, 2005 Mei 30;1740(2):101-7. Epub 2004 Dec 28 ; Pr Salim Djelouat, http://knol.google.com.  

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat moet ik eten om mooie haren te hebben? Gepubliceerd op 28/05/2013 - 13h52

Het volume, de kleur en de glans van het haar zijn grotendeels genetisch bepaald. Maar welke aard het haar ook heeft, voeding helpt om het nog meer te laten glanzen of gezonder te krijgen. Enkele ingrediënten om de gezondheid en schoonheid van het ha...

Het is zomer, ik ga voluit voor de antioxidanten! Geüpdatet op 26/07/2012 - 13h15

Om mooi bruin te worden en de veroudering van uw huid tegen te gaan, moet u deze zomer zo veel mogelijk antioxidanten opnemen. Maar waar zitten ze zoal in? Een klein overzicht van de verschillende soorten antioxidanten en de levensmiddelen met het ho...

Uw huid voeden van binnenuit Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Om de agressieve vrije radicalen te bestrijden, heeft onze huid niet alleen externe verzorging nodig, maar ook een perfect inwendig evenwicht. Vandaar het belang van voedingssupplementen tegen veroudering. U moet die combineren met antiverouderingscr...

Meer artikels