PUBLICITÉ

Wat moet je doen voor een langdurige relatie?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 13h16
-A +A

Een onderzoek aan de Amerikaanse Universiteit van Texas geeft een heel praktisch antwoord op bovenstaande vraag.

Je kan de gevoelens van verliefdheid en de duur van een relatie beïnvloeden door te schrijven.

Maar hoe moet dat dan?

PUB

Om uw gevoelens van verliefdheid te versterken, schrijf erover

De auteurs van de studie konden aantonen dat het neerschrijven van gevoelens een relatie diepgang geeft en maakt dat ze langer duurt.
Om dat aan te tonen, werden 86 koppels bij jonge mensen bestudeerd. Elk koppel moest gedurende drie opeenvolgende dagen een aantal lijnen schrijven. De helft van de koppels kreeg als opdracht om iets neer te pennen over hun diepste gedachten en gevoelens wat hun liefdesrelatie betreft. De andere helft van de koppels werd gevraagd om hun dagdagelijkse activiteiten te beschrijven.

Na drie maanden bleek dat meer koppels die hun gevoelens beschreven nog samen waren in vergelijking met koppels die hun dagelijkse activiteiten neerpenden. In die groep waren meer koppels al uit elkaar.

Schrijven voedt de amoureuze gevoelens

Het ziet er naar uit dat gevoelens en emoties die neergeschreven worden, bijdragen tot het consolideren en zelfs het intensifiëren van een relatie. Het psychologisch mechanisme dat aan de basis daarvan ligt zou dat van de rationalisatie kunnen zijn: men gaat zich makkelijker aan iets hechten als men er zich gunstig over uitgelaten heeft, ook al stond men er aanvankelijk niet echt bij stil.

De hersenen zouden de tijd die aan een bepaalde taak als volgt registreren: 'Als ik tijd besteed aan een activiteit, dan wil dat zeggen dat die belangrijk is.' De tijd die gaat naar het letterlijk beschrijven van liefdesgevoelensgeeft hen meer belang en meer waarde.
Men kan dat beschouwen als een vorm van mentale manipulatie, maar ook als een belangrijk 'weetje' om een liefdesrelatie te doen duren.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 23/01/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/04/2016 - 13h16

Richard B. Slatcher and James W. Pennebaker in Psychological Science Volume 17 Issue 8 Page 660 - Augustus 2006 doi:10.1111/j.1467-9280.2006.01762.x

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat doet de liefde duren? Gepubliceerd op 14/02/2014 - 10h45

Levenslange liefde , het is goed om er over te dromen, maar het kan doeltreffender. Een aantal psychologen bogen zich over de kwestie in de hoop concrete antwoorden te vinden op de vraag hoe een koppel kan blijven duren.

De drie facetten van de liefde Geüpdatet op 17/01/2006 - 00h00

Liefde is een zeer moeilijk te omschrijven gevoel. Niet iedereen geeft er trouwens dezelfde betekenis aan. Sommigen zien het als een engagement, anderen als een krachtige, maar tijdelijke emotie, nog anderen als een behoefte. Laten we even klaarheid...

Gelukkige koppels hebben hun geheim... Gepubliceerd op 02/02/2011 - 14h22

Dat geheim is niet dat ze conflicten vermijden en zelfs niet dat ze die systematisch proberen op te lossen. Wel dat ze heel hun relatie lang - zelfs diepe - conflicten kunnen hebben zonder dat dit hun relatie in het gedrang brengt en hun geluk versto...

Meer artikels