PUBLICITÉ

Wat met de baby na chemotherapie? Oplossing: eierstokken invriezen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/04/2004 - 00h00
-A +A

Chemo- en radiotherapie leiden vaak tot vroegtijdige menopauze en onvruchtbaarheid. Cryopreservatie van eierstokken is één van de nieuwe pistes die momenteel verkend worden, in de hoop dit probleem te vermijden en vrouwen die genezen van kanker, een kans te geven om zwanger te worden.

PUB

Afgeraden, meestal niet uitvoerbaar, nog in de kinderschoenen: ideeën zijn er genoeg, maar hun toepassing is doorgaans zeer hypothetisch of beperkt. Hoe dan ook, het onderzoek gaat verder en is hoopgevend. Over één hypothese bestaat echter al stevig bewijsmateriaal. Na de cryopreservatie, eerst van embryo's en vervolgens van eicellen, is het de beurt aan de eierstok! Onlangs werd in dat verband een eerste succes geboekt.

Bij een jonge vrouw van 30 jaar met borstkanker werd, alvorens chemotherapie en een beenmergtransplantatie te overwegen, de eierstok weggenomen en werden delen van dit orgaan gecryopreserveerd. Toen de patiënte genezen was, kwam ze vroegtijdig in haar menopauze. Toen ze zes maanden later zwanger wilde worden, besloten de artsen om onder de buikhuid fragmenten van het eierstokweefsel opnieuw in te planten. Drie maanden na deze autotransplantatie bleek de hormonale functie van de eierstok te zijn hersteld. Tijdens de daaropvolgende cyclussen werden twintig eicellen weggenomen. Drie daarvan werden geschikt bevonden om te worden bevrucht in vitro. Na de IVF ontwikkelde er zich één enkel embryo dat ingeplant werd in de baarmoeder van de patiënte. Op die manier raakte ze zwanger, en hopelijk verloopt de zwangerschap normaal en bevalt de vrouw van een gezond kind.

Deze primeur is bemoedigend, want hij bewijst dat deze procedure wel degelijk haalbaar is. Het is dus mogelijk om een autotransplantatie uit te voeren verschillende jaren na het wegnemen van het eierstokweefsel, dat opnieuw zijn hormonale functies kan vervullen.

Toch moeten we voorzichtig blijven: we weten nog niet hoe de zwangerschap zal aflopen, en van deze techniek zijn nog lang niet alle mogelijkheden benut.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/04/2004 - 00h00 The Lancet, 363 : 837-840, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stress, IVF en zwangerschap: een driehoeksverhouding Gepubliceerd op 04/03/2014 - 14h39

Er komt veel stress kijken bij de processen van medisch begeleide voortplanting. IVF vormt daar geen uitzondering op. Welke impact heeft stress op het succes van deze behandelingen? De wetenschap staat niet stil.

Meer artikels