PUBLICITÉ

Wat kunt u doen na een bijen- of wespensteek?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/05/2017 - 11h00
-A +A

Hoewel soms zeer pijnlijk, zijn bijen- of wespensteken ongevaarlijk. Toch dient men op te letten, aangezien sommige mensen een ernstige allergische reactie kunnen ontwikkelen.

PUB

Let op het gif na een bijen- of wespensteek

Een bijen- of wespensteek is meteen pijnlijk omwille van het gif dat door het insect wordt achtergelaten. Het is trouwens voor dit gif dat sommige mensen allergisch zijn en daardoor kunnen ze een ernstige reactie ontwikkelen. Meteen na de steek verschijnt een rode plek en een zwelling. Opgelet: de bij kan in de huid een deel van de angel achterlaten, soms met inbegrip van de gifklier.

Wat kunt u doen na een steek?

Na een bijensteek moet u voorzichtig de angel verwijderen indien deze in de huid is blijven zitten. U kunt daarvoor een epileerpincet gebruiken. Zorg ervoor dat u daarbij het gifzakje niet leegknijpt. Probeer in de mate van het mogelijke heel voorzichtig te handelen. Ontsmet vervolgens de plaats van de steek met een antisepticum.
Breng (een zakje) ijs aan op de getroffen plek om de pijn te verzachten. In geval van langdurige jeuk, doet u er goed aan plaatselijk een aangepast product te gebruiken (hydrocortisone, antihistaminicum H1…).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/07/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/05/2017 - 11h00

"Guide pratique des premiers secours" (Praktische gids bij eerste hulp), Reader's Digest/Het Beste en het Franse Rode Kruis.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat moet u doen bij een wespensteek? Gepubliceerd op 30/07/2012 - 11h00

Wespensteken zijn meestal ongevaarlijk , behalve voor mensen die er allergisch op reageren . Maar ze kunnen wel vreselijk pijn doen en een wesp kan soms erg agressief zijn en meerdere keren steken . Dat veroorzaakt een toxische reactie die soms vrij...

Meer artikels