PUBLICITÉ

Wat is zonne-urticaria precies?

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 28/07/2016 - 15h13
-A +A

Urticaria of netelroos is een huidaandoening, een dermatose met de medische term.

De ziekte is vaak het gevolg van een allergische reactie. De factoren die urticaria kunnen uitlokken zijn heel divers. De zon is er een van, vandaar ook de naam zonne-urticaria.

PUB

Wat is urticaria precies?

Urticaria manifesteert zich door rode, ovalen blaasjes. Soms kunnen ze ook wel wit zijn of een huidskleur hebben.
Maar ze geven altijd vreselijke jeuk (pruritus)!

Deze huidreactie is toe te schrijven aan de huidcellen die actief zijn in ons afweersysteem, de mastocyten. Die geven namelijk histamine af, een stof die ontstekingen veroorzaakt.

Waarom doen ze dat? De factoren die urticaria of netelroos kunnen uitlokken zijn heel uiteenlopend.

Zonne-urticaria

Bij een zonne-urticaria verschijnen de plekken en de jeuk al na enkele minuten blootstelling aan de zon.

Goed om te weten:

Mensen bij wie de zonne-urticaria grote huidzones bedekt, hebben naast de blaasjes ook vaak nog last van hoofdpijn,  misselijkheid, vermoeidheid, een hoge hartslag, een lage bloeddruk en zelfs bewustzijnsverlies.

Zonne-urticaria is na een tiental minuten blootstelling aan de zon duidelijk zichtbaar. De uitslag gaat meestal na één tot twee uur weg als u de ontlokkende factor uitschakelt, dat wil zeggen als u elke blootstelling aan de zon vermijdt.

 

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 17/07/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 28/07/2016 - 15h13

Orphanet, www.orpha.net.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Netelroos en zonneallergie, de andere risico's van de zon... Gepubliceerd op 29/04/2016 - 12h14

Zonnesteek is niet het enige ongemak dat kan ontstaan bij blootstelling van de huid aan de zon . Bekende reacties van fotosensibilisatie of overgevoeligheid voor zonlicht zijn urticaria solaris , een soort netelroos, en zonneallergie . Wat moeten we...

Lichtdermatose, allergie aan de zon Gepubliceerd op 19/07/2011 - 10h05

Een allergie aan de zon , ook wel lichtdermatose genoemd, kan optreden bij de minste blootstelling aan de zon. Roodheid, puistjes, jeuk kunnen zo een vakantie vergallen, in elk seizoen en overal ter wereld.

Misschien bent u wel allergisch voor de zon? Gepubliceerd op 29/04/2016 - 12h11

Eindelijk is de zon er! Na maanden koud en somber weer zouden we nog bijna vergeten hoe ze eruitziet. Met de tenen spelen in het zand… de vakantie lonkt! U droomt vast nu al van het mooie kleurtje dat u straks zult hebben. Het plaatje is idyllisch, w...

Meer artikels