PUBLICITÉ

Wat is de plaats van margarine in onze voeding?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2016 - 09h49
-A +A

Margarine is een vetstof die bij kamertemperatuur vast is en min of meer gebruikt kan worden zoals boter, maar ze levert wel niet dezelfde voedingsstoffen. We overlopen even de eigenschappen.

PUB

Margarine: aan te bevelen of niet?

Margarine en boter leveren al sinds de ontdekking van margarine (eind 19e eeuw) een genadeloze strijd. Die rivaliteit heeft er wel voor gezorgd dat de kwaliteit van beide veststoffen almaar verbeterd is en dat met name de transvetzuren uit de margarines verdwenen zijn. Deze schadelijke vetten zaten er vroeger in, maar zijn er intussen uit verwijderd. Het gebruik van margarine wordt daardoor eerder als positief beschouwd in het kader van een evenwichtig dieet, als we er tenminste doordacht mee omspringen. Margarine is namelijk een industrieel product en bevat een hele waslijst van ingrediënten. Lees dus zeker altijd de etiketten en kies er de producten uit met het hoogste gehalte aan enkelvoudig en/of meervoudig verzadigde vetzuren. En mijd ook palmolie en kokosolie. Palmolie en kokosolie zijn vast bij kamertemperatuur en vragen dus een minimale bewerking, maar ze bevatten wel vetzuren die toxisch blijken te zijn voor het hart- en vaatstelsel. Gebruik liever koolzaadolie en  geef de voorkeur aan margarines die de gezonde omega 3-vetzuren bevatten.

Margarine of minarine?

Minarine is lightmargarine  en bevat ongeveer 41% vet. Ter vergelijking: margarine bevat minstens 80% vet, wat bijna overeenkomt met  het vetgehalte van boter. Minarine is interessant voor wie een dieet volgt of zijn vetopname wil verminderen; maar het is niet bruikbaar als bakboter omdat het veel water bevat.

Goed om te weten: net als boter bestaan er ook margarines in een gezouten versie. Hou ze voor bijzondere gelegenheden, anders ligt uw zoutconsumptie misschien te hoog!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2016 - 09h49

Met dank aan Serge Pieters, diëtist en voorzitter van de ’Union professionnelle des Diplômés en Diététique de langue française’.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Margarines: zes zaken die u moet weten Geüpdatet op 01/06/2017 - 16h41

Margarines worden vaak aangeprezen voor hun voedingswaarde, hun positieve impact op de gezondheid, hun nut voor wie kuurt, enzovoort. Maar wat is margarine precies? Verdienen margarines een plaats in onze koelkast? Hieronder vindt u zes vragen en ant...

Beter eten: 5 gemakkelijke tips Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Voor hun lijn en/of hun gezondheid, zijn heel wat mensen bereid hun voedingsgewoonten te wijzigen en te verbeteren. Hier zijn 5 tips die iedereen zeer gemakkelijk in de praktijk kan omzetten.

Meer artikels