Ons avondmaal beïnvloedt de kwaliteit van onze slaap. Daarom, als u moeilijkheden hebt om de slaap te vatten, of als u slecht slaapt, lees dan dit artikel!

Om goed te slapen: een koninklijk ontbijt, een prinselijke lunch en een schraal avondmaal, luidt een oud gezegde.
Het staat inderdaad al geruime tijd vast dat een overvloedig avondmaal niet bepaald bevorderlijk is voor de slaap. Bij de mens wordt de structuur van de slaap ook beïnvloed door de overgang van tafel naar bed. Verschillende studies hebben duidelijk aangetoond dat het verbruik van koolhydraten binnen 30 à 60 minuten de neiging tot slaperigheid verhoogt. Onze grootmoeders hadden dan ook gelijk: voor een goede nachtrust gaat niets boven een glas warme melk met honing 's avonds
Allerlei processen in de hersenen
Een koolhydraatrijke avondmaal verhoogt het serotoninegehalte in de hersenen. Deze kleine neurotransmitter veroorzaakt niet alleen een gevoel van verzadiging, maar ook van slaperigheid na de maaltijd. Consumptie van koolhydraatrijke eetwaren verhoogt de insulineconcentratie in het bloed. Insuline, een hormoon, bevordert de penetratie in het hersenweefsel van een klein aminozuur, tryptofaan, de voorloper van serotonine. Omgekeerd verhoogt een eiwitrijke maaltijd de waakzaamheid door de synthese van stimulerende stoffen in de hersenen: adrenaline en dopamine. Zo'n maaltijd vermindert ook de serotoninesynthese in de hersenen. Een kleine hoeveelheid voedingseiwitten is dan ook altijd een must om beter te presteren .
Andere ingrediënten?
De productie van serotonine hangt ook af van een aantal co-factoren zoals ijzer, magnesium, essentiële vetzuren en vitamines B3 en B6. Tekorten aan die voedingsstoffen komen frequent voor bij de algemene bevolking en zouden gedeeltelijk kunnen verklaren waarom sommige mensen zo moeilijk inslapen...