PUBLICITÉ

Wat is hypnose precies?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/04/2017 - 14h54
-A +A

Hypnose in de psychotherapie heeft absoluut niets te zien met hypnose in de showbizz. Zo is een hypnotherapeut niet uit op spektakel, maar wil hij een positieve interne verandering teweegbrengen.

PUB

Bij hypnose wordt de patiënt in een gewijzigde bewustzijnstoestand gebracht: geen slaap, maar een soort dromerige waaktoestand waarbij hij zijn geest vrijer kan laten ronddwalen. In die toestand zijn er minder psychische remmen en zijn de instinctieve emoties gemakkelijker op te wekken. Op die manier kunnen de interne psychische mechanismen sneller bereikt worden.

Deze gewijzigde bewustzijnstoestand wordt dan gebruikt om te werken via suggestie. Vandaag worden er bijna geen directe suggesties meer gebruikt ("u bent genezen"), wel indirecte suggesties waarbij de psyche van de persoon onder hypnose kan kiezen en alleen de suggesties kan beluisteren die ze wil horen. De therapeut zal bijvoorbeeld zeggen: "Ik weet niet precies op welke manier uw geest zal willen veranderen: misschien zeer vlug, misschien geleidelijk, misschien op een totaal onverwachte manier…" Het onbewuste kiest dus zelf de genezingsmethode die perfect past bij de persoon in kwestie.

De metafoor is één van de meest gebruikte suggesties omdat ze zo krachtig is. Zo kan de therapeut aan een patiënt die te maken krijgt met verscheurende levenskeuzes, vertellen hoe hij of zij paarden voor een koets moet spannen. Hij zal daarbij meteen uitleggen dat dit in het begin niet makkelijk is. De paarden moeten op elkaar ingespeeld raken en leren samen te werken en dezelfde richting te kiezen. Alleen dan is een geslaagde koetstocht mogelijk. De paarden staan hier voor de driften, de sterke verlangens, die figuurlijk in dezelfde richting moeten gaan om ergens toe te leiden. Precies dat zorgt ervoor dat u vooruitgaat in het leven. Als het onbewuste die metafoor aanvaardt, kan ze uitgroeien tot een zeer doeltreffend instrument van verandering. Als het ze verwerpt, dan wordt ze gewoon beluisterd, zonder een bijzonder effect te hebben. De therapeut wil dus niet manipuleren, maar tal van veranderingsmethoden voorstellen.

Hypnotherapie is meestal vrij kort. Ze omvat enkele probleemgerichte sessies, maar kan in totaal 10 à 20 sessies beslaan. Er kan echter ook gewerkt worden op langere termijn: één of twee jaar of zelfs langer, waarbij hypnose gehanteerd wordt als therapiemiddel.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste le 17/08/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/04/2017 - 14h54
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hypnose: wat gebeurt er in onze hersenen? Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

Hypnose werd lange tijd niet serieus genomen, maar dankzij onderzoek en medische beeldvormingstechnieken wordt de methode intussen erkend in het wetenschappelijke milieu. Maar wat gebeurt er feitelijk in onze hersenen als we onder hypnose zijn?

Hypnose om te stoppen met roken: waarom niet? Gepubliceerd op 25/10/2012 - 14h13

De doeltreffendheid van hypnose als steun en hulpmiddel om te stoppen met roken is niet wetenschappelijk bewezen. En toch zijn sommigen ervan overtuigd dat zich laten hypnotiseren de juiste oplossing is. Wilt u het proberen, dan bieden wij u een aant...

Pijnloos bevallen: welke oplossingen? Geüpdatet op 09/05/2014 - 11h28

U wilt geen epidurale verdoving (of mag er geen hebben)? Wees gerust: er bestaan heel wat technieken om uw bevallingspijn te helpen verlichten. Hypnose, sofrologie, yoga, Bonapace-methode, acupunctuur … Ziehier een overzicht!

De rol van hypnose bij gewichtsverlies Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

De medische hypnose volgens de Amerikaanse psychiater Erickson is een techniek waarbij de patiënt het proces op gang brengt van het zoeken naar oplossingen. Milton Erickson beschouwde het onbewuste als een onuitputtelijke bron van creatieve zelfgenez...

Meer artikels