PUBLICITÉ

Wat is het verband tussen erectiestoornissen en hart- en vaataandoeningen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/03/2013 - 10h47
-A +A

Een erectie is een fenomeen van de bloedsomloop waarbij de bloedvaten in de penis een rol spelen. De erectie hangt dus rechtstreeks samen met het hart- en bloedvatenstelsel.

Wat is nu precies het verband tussen een erectiele disfunctie en hart- en vaataandoeningen?

PUB

Een erectiestoornis als voorspeller van hart- en vaataandoeningen?

Als mannen na hun vijftigste zonder aanwijsbare reden last krijgen van erectiestoornissen, doen ze er goed aan om in te grijpen.

‘Zonder aanwijsbare reden’, dat wil zeggen zonder relatieproblemen, extreme stress op het werk of door de gezinssituatie en zonder medicatie die schadelijk is voor de erectie.

Ingrijpen is belangrijk, want een erectiestoornis kan op een nakend cardiovasculair probleem wijzen. De bloedvaten in de penis zijn namelijk heel dun en kunnen vernauwen lang voor de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) of de bloedvaten in de hersenen dat doen.

Een erectiestoornis wijst vaak op een slechte werking van de cellen van het endothelium - de wand van de slagaders - en dat in het hele lichaam.

Een medische consultatie en een check-up van het hart zijn dan nodig om de staat van de slagaders na te kijken.

Artsen spreken in dit geval over de alarmfunctie van de erectiestoornis.

Een erectiestoornis kan ervoor zorgen dat een behandeling wordt opgestart. Zo kan een hartinfarct of cerebrovasculair accident vermeden worden.

 

Hart- en vaataandoeningen veroorzaken seksuele problemen


Bij andere mannen kunnen hart- en vaataandoeningen aan erectiestoornissen voorafgaan.

Het risico op erectieproblemen neemt bijvoorbeeld toe bij mannen die cardiovasculaire risicofactoren vertonen zoals diabetes, hypertensie, hyperlipidemie (afwijkende bloedvetten), obesitas en roken.

 

Dat zijn precies dezelfde risicofactoren als voor een hartinfarct of een cerebrovasculair accident.

Mannen met een hart- en vaataandoening hebben meer erectieproblemen dan andere:

  • Zo’n 60% van de mannen tussen 40 en 70 jaar met hart- en vaataandoeningen heeft ook erectieproblemen.

  • Van de mannen die geen hart- en vaataandoeningen hebben, heeft maar 20% van de mannen tussen 40 en 50 jaar klachten over matige of ernstige erectieproblemen. Dat aantal stijgt daarna weliswaar, maar het blijft wel onder de 40%.

  • Die toename is te wijten aan andere gezondheidsproblemen die leiden tot erectiestoornissen, zoals prostaataandoeningen. En die aandoeningen komen meer voor met ouder te worden.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 27/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/03/2013 - 10h47

F. Cour et al., Progrès en Urologie Volume 19, Issue 5, Mei 2009, blz. 291-296. http://www.urofrance.org/science-et-recherche/base-bibliographique/article/html/pourquoi-et-comment-explorer-la-fonction-erectile-chez-un-patient-a-risque-cardiovasculaire.html. Ian M. et al., JAMA, 2005;294:2996-3002. Billups K.L., Int J Impot Res 2005;17:S19-S24. Costa P. et al., Prog Urol 2005;15:203-207. La dysfonction érectile: un prédicteur de maladie cardio-vasculaire de maladie cardio-vasculaire. Dr Francois Bénard Urologie CHUM Universiteit van Montréal. RMSQ 9 september 2010. Nicolosi A, et al., BJU Int 2005:95:609-14. Rosen RC, et al., Urol Clin N Am 2005:32:403-17.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe kan een penis ademhalen? Gepubliceerd op 17/03/2014 - 17h19

Het mannelijk geslachtsorgaan moet net zoals alle andere organen voorzien worden van zuurstof. Die taak is weggelegd voor de slagaders. Maar de zwellichamen in de penis krijgen pas zuurstof wanneer die in erectie is. In rust heeft de penis eerder een...

Wat is een stevige erectie? Gepubliceerd op 04/11/2011 - 00h00

De meeste heteroseksuele mannen hebben nog nooit hun erectie vergeleken met die van een andere man. Vandaar dat elke man nooit een objectieve, maar altijd een heel persoonlijke kijk heeft op zijn erectie.

Angina van de penis, al van gehoord? Gepubliceerd op 27/06/2011 - 16h15

Ook de penis , het mannelijke geslachtsorgaan, heeft zo zijn gezondheidsproblemen. Een ervan is de angina van de penis . Deze angina lijkt helemaal niet op de keelontsteking, maar heeft veel gemeen met de angina pectoris of hartkramp.

Impotentie: een cardiovasculair alarmsignaal Gepubliceerd op 19/08/2011 - 18h24

Ondanks de nieuwe behandelingen durven heel wat mannen met erectieproblemen er nog altijd niet over te praten met hun arts. En dat terwijl achter erectiestoornissen (of impotentie ) heel vaak een hart- en vaatziekte schuilgaat. Een uitstekende reden...

Meer artikels