PUBLICITÉ

Wat is het nut van planten in de menopauze?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/01/2007 - 00h00
-A +A

De menopauze brengt vaak erg hinderlijke klachten mee, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogte. Er bestaan geneesmiddelen om die symptomen te behandelen, maar 40 % tot 50 % van de vrouwen maakt ook gebruik van planten. Maar werken die ook?

PUB

Planten kunnen een rol spelen in de menopauze

Volgens onderzoekers hebben planten wel degelijk hun nut in het bestrijden van de zwaarste symptomen van de menopauze. Remedies op basis van planten helpen vooral tegen opvliegers en vaginale droogte. Vrouwen die er gebruik van maken, verklaren er namelijk minder last van te hebben. Nachtelijk zweten blijkt dan weer ongevoelig te zijn voor plantaardige middeltjes.
De doeltreffende stoffen die het meest gebruikt worden, zijn fyto-oestrogenen, extracten van planten die als voedingsupplementen in de handel te krijgen zijn. Soja en rode klaver zouden bij de meest doeltreffende horen. Andere oplossingen op basis van planten zoals onder meer sint-janskruid, lijnzaad en teunisbloem blijken ook effect te hebben, maar alleen in een aantal studies of voor bepaalde klachten.

Planten en de menopauze: nog meer studies nodig!

De hoofdconclusie van de studie is evenwel dat er nog meer bijkomende studies nodig zijn. Veel stoffen lijken weliswaar interessant te zijn, maar werken ofwel slechts voor één enkel menopauzesymptoom of alleen in bepaalde studies. De ene stof is trouwens de andere niet. Zo blijkt een bepaalde stof in rabarber en een andere stof in dennenschors doeltreffend te zijn tegen opvliegers. Maar dat wil nog niet zeggen dat een enkelvoudig voedingssupplement op basis van rabarber of van dennenschors dat ook zal zijn.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/08/2016 - 14h13 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/01/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

Hormonale behandelingen in vraag Geüpdatet op 28/05/2007 - 00h00

Veel vrouwen doen in de menopauze een beroep op een hormonale substitutiebehandeling HST). Wat weet u over HTS en wat moet u weten? Weet u wat de voordelen en de nadelen van HST zijn? Doe de test!

Meer artikels