PUBLICITÉ

Wat is een auto-immuunziekte?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/12/2015 - 12h25
-A +A

Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem de eigen cellen aan omdat het die beschouwt als lichaamsvreemde stoffen.

Hoe komt dat en wat zijn de belangrijkste auto-immuunziekten? Een kennismaking met deze vreemde ziekten.

PUB

Een ontregeling van het afweersysteem

De functie van ons afweersysteem is om te reageren tegen lichaamsvreemde stoffen, de zogenaamde antigenen (bacteriën, virussen, micro-organismen, tumorcellen, levensmiddelen, enz.). Maar soms raakt dit systeem ontregeld en valt het de eigen lichaamcellen aan. Dat leidt tot een ontsteking en vernietiging van lichaamsweefsels. We noemen die dysfunctie een auto-immune reactie.

Welke factoren kunnen een auto-immuunziekte opwekken?

Diverse stoffen in het lichaam kunnen zo’n reactie uitlokken:

  • een stof die normaal vastzit in een orgaan en die in de bloedsomloop terechtkomt, bijvoorbeeld na een lichamelijk trauma,

  • een stof die beschadigd wordt door een virus, een geneesmiddel of door stralingen,

  • een vreemde stof die veel gelijkenis vertoont met een cel in het lichaam,

  • een dysfunctie van de B-lymfocyten (die staan in voor de productie van de antilichaampjes).

Er bestaat ook een genetische aanleg voor auto-immuunziekte, zodat de aanwezigheid van een bepaalde factor (virus, letsels, enz.) in sommige weefsels een auto-immuunreactie kan veroorzaken.

Ook de hormonen spelen een rol. Dat blijkt uit het feit dat de ziekte meer voorkomt bij vrouwen.

Hoe is een auto-immuunziekte te herkennen?

Een paar voorbeelden: een auto-immuunaanval van de pancreas veroorzaakt diabetes van het type 1. Een auto-immuunaanval van de hersenen kan leiden tot multiple sclerose, een auto-immuunaanval van de gewrichten tot reumatoïde poliartritis, enz.

Alle auto-immuunziekten gaan meestal gepaard met koorts. De andere symptomen hangen af van het type weefsel dat is aangetast (huid, kraakbeen, bloedvaten, enz.) of van welk orgaan is aangetast (nieren, longen, hart, hersenen, enz.). De symptomen zijn dan erg uiteenlopend: pruritus (jeuk), gewrichtsvervormingen, pijn, gevoel van zwakte, icterus (geelzucht), ademhalingsproblemen, oedemen, mentale verwarring, enz.

Een auto-immuunziekte kan geïdentificeerd worden via een bloedonderzoek: snelheid van bezinking, aanwezigheid van antinucleaire antistoffen, bloedarmoede, enz. Bij bepaalde ziekten, zoals multiple sclerose, kan een analyse van de cerebrospinale vloeistof een afwijking in het immuunsysteem opsporen.

Ook een genetische diagnose kan bij bepaalde mensen verdachte genen opsporen (spondylartritis ankylosans bijvoorbeeld).

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/01/2014 - 17h33 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/12/2015 - 12h25

Inserm, http://www.inserm.fr/thematiques/immunologie-hematologie-pneumologie/dossiers-d-information/les-maladies-auto-immunes. Centre national de référence des maladies auto-immunes et maladies systémiques rares des Hôpitaux Universitaires de Strasbourg, http://www.chru-strasbourg.fr/Hus/HTML/centreRef/maladieAutoimmune/faq.jsp.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Toch de pil bij lupus Geüpdatet op 16/01/2006 - 00h00

Sommige studies hebben een verband gesuggereerd tussen lupus en geslachtshormonen. Vandaar dat artsen geen contraceptiepil voorschrijven aan vrouwen met stabiele lupus erythematosus disseminatus (LED). Uit nieuwe studies blijkt echter dat oestrogenen...

Lupus: alles over een miskende ziekte Gepubliceerd op 11/03/2014 - 19h50

Lupus is een ziekte waarbij het afweersysteem de eigen cellen aanvalt. Wereldwijd lijden er vijf miljoen mensen aan. Hoe kan men de kennis over lupus vergroten bij het publiek en bij de artsen?

Wat is lupus? Gepubliceerd op 11/05/2016 - 12h01

Lupus is een auto-immuunziekte . Dat betekent dat het afweersysteem tegen de normale gang van zaken in de eigen cellen aanvalt en die vernietigt. Heel wat organen kunnen zo worden aangetast. Dat maakt dat de symptomen van lupus heel uiteenlopend zijn...

Meer artikels