PUBLICITÉ

Wat is een afhankelijke persoonlijkheid?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 02/01/2008 - 00h00
-A +A

Er bestaan verschillende persoonlijkheidsstoornissen. De DSM IV, de internationaal erkende Amerikaanse classificatie van psychische stoornissen, noemt er een tiental. De afhankelijke persoonlijkheid is een van deze stoornissen die vrij veel voorkomt. Maar waar gaat het precies om?

PUB

Er bestaan 8 officiële criteria om de diagnose van afhankelijke persoonlijkheid te stellen. Dit zijn ze:

  • De persoon heeft moeite om alledaagse beslissingen te nemen zonder advies of geruststelling van anderen.
  • Hij wil dat anderen de verantwoordelijkheid dragen voor de meeste aspecten van zijn leven.
  • Hij heeft problemen om uiting te geven aan een meningsverschil met anderen uit angst voor het verlies van steun of waardering
  • Hij heeft moeite ergens aan te beginnen of dingen zelf te doen door een gebrek aan zelfvertrouwen, twijfel aan eigen inzicht of capaciteiten (in plaats van door een gebrek aan motivatie of energie).
  • Hij doet buitengewoon veel moeite om steun en waardering van anderen te krijgen en verricht hiertoe vrijwillig onaangename taken.
  • Hij voelt zich niet op zijn gemak of hulpeloos als hij alleen is vanwege de overmatige angst niet voor zichzelf te kunnen zorgen.
  • Hij zoekt dringend een nieuwe relatie als bron van steun als een oude, diepgaande relatie wordt beëindigd.
  • Hij heeft een onrealistische angst alleen voor zichzelf te moeten zorgen.

We zijn allemaal afhankelijk

Als u deze lijst leest, denkt u misschien ook van uzelf dat u afhankelijk bent. In feite is deze persoonlijkheidsstoornis een facet dat we allemaal in ons meedragen. Niemand is compleet onafhankelijk, want we hebben elkaar allemaal nodig. Op sommige momenten of in bepaalde domeinen bent u dus afhankelijk, en dat is normaal. Maar de pathologische afhankelijke persoonlijkheid is het op elk moment, in alle domeinen en op een heel intense manier. Een concreet voorbeeld: iemand met een sterk afhankelijke persoonlijkheid zal in een winkel niet durven weigeren om iets te kopen wat de verkoper toont, uit angst om die te mishagen.

Vaak voorkomende gedachten

Een interessant aspect van de problematiek is wat er allemaal door het hoofd gaat van iemand met een sterk afhankelijke persoonlijkheid. Wat denkt hij? Het volgende type gedachten komt bijvoorbeeld vaak voor: "de mensen vinden me waardeloos, "ik kan dat niet alleen", "ik moet absoluut zien dat ik op goede voet sta met de anderen", "dat speel ik alleen nooit klaar", "ik voel me zo machteloos", "ik voel me zwak en niet in staat om het alleen te redden", "het ergste wat me kan overkomen is dat ze me in de steek zouden laten"...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 02/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is een persoonlijkheidsstoornis? Geüpdatet op 25/12/2007 - 00h00

Een persoonlijkheidsstoornis is een manier van psychisch functioneren die heel negatieve gevolgen heeft voor het leven van de persoon in kwestie. Het gaat niet enkel om kleine psychische afwijkingen, of om gewoonten die ons een beetje hinderen.

Diabetes: hoe steunt u een familielid met diabetes? Geüpdatet op 10/08/2016 - 10h35

Diabetes haalt niet alleen het leven van de patiënt zelf, maar ook dat van zijn familie overhoop! Familieleden zijn te veel of te weinig betrokken bij de opvolging van de behandeling en hebben soms moeite om hun plaats te vinden … Ziehier enkele denk...

Hoe kunnen we de wonden uit onze kindertijd helen? Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

"Alles gebeurt voor ons zesde levensjaar" beweren sommige psychologen. Niemand zal ontkennen dat we gevormd worden door onze kindertijd, maar ook als we een pijnlijke kindertijd achter de rug hebben, kunnen we die verwerken en achter ons laten. Nieuw...

Meer artikels