PUBLICITÉ

Wat is 'breken van een aneurysma'?

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 08/02/2011 - 13h31
-A +A

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. Meestal gaat het om een uitzetting van de aorta of lichaamsslagader, maar eigenlijk kan een aneurysma zich op eender welke slagader bevinden. Het gevaar met een aneurysma is dat het kan scheuren…

PUB

Welke slagaders worden het vaakst getroffen door een aneurysma?

De aorta, de belangrijkste slagader die het bloed van het hart naar de rest van het lichaam vervoert, wordt het vaakst getroffen door een aneurysma. Meestal bevindt het aneurysma zich in het buikgedeelte van de aorta. De slagaders in de hersenen, de benen, de darmen, de milt kunnen echter ook getroffen worden door een aneurysma.

 

Wat zijn de oorzaken van aneurysma's?

  • De meest voorkomende oorzaak van aneurysma's is arteriosclerose of slagaderverkalking. De afzettingen van cholesterol in de slagaders maken de vaatwanden kwetsbaar, wat dan weer bevorderlijk is voor het ontstaan van verwijdingen. Alle risicofactoren voor arteriosclerose (roken, hypertensie, een te hoog cholesterolgehalte…) zijn dus ook risicofactoren voor aneurysma's. Omgekeerd, wie zijn bloeddruk en zijn cholesterolgehalte probeert te verlagen, wie stopt met roken… draagt dus bij tot de preventie van aneurysma's!
  • Er bestaan ook aangeboren aneurysma's.
  • Minder vaak voorkomende oorzaken: trauma's, een ontstekingsziekte van de aorta, een erfelijke ziekte van het bindweefsel (dat de vaatwand soepel en stevig maakt), infectieziekten, zwangerschap (miltslagader).

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 31/01/2011 - 16h22 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 08/02/2011 - 13h31

"Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine" (praktische encyclopedie van de nieuwe geneeskunde), Duke Center, uitg. Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aneurysma van de aorta Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

Een ruptuur of scheur van een aneurysma van de buikslagader (aorta abdominalis) is zo ernstig (“dodelijk”) dat het aangewezen is dergelijke aneurysmata vroegtijdig op te sporen om "rustig" te kunnen opereren.

Bypass via endoscopie: minder invasief! Geüpdatet op 31/05/2005 - 00h00

Een bypass via endoscopie is veel minder invasief dan een klassieke bypassoperatie. Het vermindert de postoperatieve pijn en veroorzaakt slechts minimale littekens, waardoor de patiënt sneller recupereert.

De navelstreng: schatten van weldaden Geüpdatet op 26/10/2004 - 00h00

Al snel heeft de foetus voor zijn ontwikkeling een doeltreffend uitwisselingssysteem nodig. De navelstreng vervult deze functie perfect. Langs deze weg krijgt de foetus de elementen die onontbeerlijk zijn voor zijn groei. Maar de navelstreng is veel...

Meer artikels