PUBLICITÉ

Wat is artrose?

Gepubliceerd op 19/02/2003 - 00h00
-A +A

Artrose of arthrosis deformans wordt gedefinieerd als een degeneratieve gewrichtsaandoening, waarbij de ontaarding of degeneratie van het gewrichtskraakbeen primair is. Waarschijnlijk zijn er vaak ontstekingsachtige veranderingen van de weke delen rond het gewricht.

PUB

1. Inleiding

Artrose van ten minste één gewricht wordt in West-Europa aangetroffen bij ongeveer 50 procent van de bevolking. De incidentie stijgt met de leeftijd, en wel van ongeveer 10 procent in de leeftijdsklasse van 15 tot 24 jaar tot ongeveer 95 procent in de leeftijdsklasse boven de 75 jaar en dit bij beide geslachten.Algemene artrose, dat wil zeggen aantasting van tenminste vier verschillende gewrichten, komt bij 11 procent van de mannen en bij 17 procent van de vrouwen voor. Ook hier is een duidelijke stijging met de leeftijd.De meest aangedane gewrichten bij jongeren zijn de eerste metatarsalia; na de leeftijd van 55 jaar zijn de distale interfalangeale gewrichten van de handen het meest aangedaan.De aantasting van de distale en proximale interfalangeale gewrichten wijst meestal op een meer algemene artrotische diathese. Deze diathese is familiaal gebonden en komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Op hoge leeftijd zijn zeer dikwijls de knieën aangedaan.Gonartrose (artrotische aandoening van de knie) en coxartrose (artrotische aandoening van de heup) zijn op de lange duur de meest invaliderende artrose-lokalisaties. De helft van de coxartrosen ontstaat op basis van een polyartrose. De andere helft op basis van reeds bestaande pathologische condities zoals: ontstekingen, trauma, aseptische necrose.Hoewel artrotische verschijnselen en osteoporose op hoge leeftijd zeer frequent voorkomen treffen beide aandoeningen, in hun extreme vormen, twee verschillende populaties.Bij patiënten met symptomatische osteoporose (fracturen) ziet men zeer weinig artrotische of spondylotische verschijnselen: vice versa komen bij ernstige artrose (bijvoorbeeld primaire coxartrose) geen wervelinzakkingen of fracturen van de hals van het femur voor.

2. Symptomen

De eerste symptomen treden meestal rond het vijftigste jaar op. Bij een vroeger begin is er vaak sprake van een trauma of statische stoornis. Bij een relatief vroeg begin van de klachten moet er ook gedacht worden aan aandoeningen van congenitale aard.De belangrijkste kenmerken zijn:- begin met periodieke klachten;- vooral knieën en heupen aangedaan;- vetzucht vaak aanwezig;- typische klacht: startpijn;- pijn vermindert of verdwijnt bij rust;- klachten voornamelijk in één gewricht;- knie: pijnlijkheid; beperking van flexie; beginnende flexiecontractuur;- heup: pijnlijkheid; beperking abductie en endorotatie;neiging tot flexiecontractuur;- noduli van Heberden. SpondyloseEen spondylose is een algemene naam voor degeneratieve verschijnselen van de wervelkolom met discusdegeneratie en hypertrofische botreactie. De pijn komt 's avonds na belasting op en is doorgaans weinig uitgesproken.Soms zijn er secundaire inflammatoire verschijnselen of zenuwcompressie van voorbijgaande aard. Radiologisch heeft bijna iedereen boven de 40 jaar spondyloseverschijnselen.Bevolkingsstudies situeren de meest aangetaste tussenwervelschijven in volgorde van frequentie rond Th7 en Th8, C5 en L3. Het ontstaan van discusdegeneratie neemt met de ouderdom toe.

Gepubliceerd op 19/02/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

Heb ik artrose of artritis? Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h12

Hebt u last van uw gewrichten ? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Roestende gewrichten Gepubliceerd op 14/03/2018 - 13h01

Het is niet omdat u ouder wordt dat u uw sportieve of andere activiteiten moet stopzetten. Het volstaat om enkele voorzorgen te nemen en, als u gewrichtspijn krijgt, snel te reageren, zodat u een normaal leven kunt blijven leiden.

Meer artikels