PUBLICITÉ

Wat is angst precies?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/03/2004 - 00h00
-A +A

Angst is een gevoel dat er gevaar dreigt en dat gepaard gaat met lichamelijk en psychisch onbehagen: een krop in de keel, een zware maag, een beklemd gevoel op de borst,…

PUB

Angst is een natuurlijk en onvermijdelijk verschijnsel bij de mens. Ze heeft ook een functie: ze waarschuwt ons tegen gevaar en zorgt ervoor dat we het doeltreffend kunnen afwenden. Het gaat hier om de fameuze adrenalineopstoot die de hartslag versnelt en ons vlug in actie doet schieten, om een specifieke dreiging (fysieke agressie bijvoorbeeld) te ontvluchten of een hindernis te overwinnen.

Angst kan dus stimulerend zijn. Het probleem is dat de meeste gevaren die ons vandaag bedreigen, niet zo concreet zijn, maar vager en minder tastbaar, waardoor het veel moeilijker is om ze te bedwingen. Als iemand bang is om te mislukken, uitgelachen of afgewezen te worden, ligt de aangepaste reactie niet zo voor de hand. Vluchten is immers niet de voor de hand liggende oplossing! In dat geval hoopt de angst zich op zonder zich te veruitwendigen en zich om te zetten in actie. Daardoor kan ze ons uiteindelijk volledig overheersen en uit evenwicht brengen.

We krijgen dan anticipatieangst ("er gaat iets ergs gebeuren"), staan voortdurend onder spanning, voelen ons verlamd, … De meest frequente tekens zijn: beven, zweten, slaapstoornissen, oververmoeidheid, duizeligheid, versnelde hartslag, concentratie- en ademhalingsproblemen, droge mond enz.

Angst is dus een natuurlijk adaptatieproces dat achterhaald wordt door de gebeurtenissen. De beste oplossing is actie, want dat is de natuurlijke weg om die angst te laten wegvloeien en te transformeren. Dat eerste vraag die u zich moet stellen als u zich overmand voelt door angst, is dan ook: "Wat kan ik doen om me beter te voelen?"

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Paniekaanval: tijdelijk zuurstoftekort Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Een paniekaanval is vals alarm. Het gaat om een overreactie van het lichaam, alsof er gevaar dreigt. Zo'n aanval gaat gepaard met tal van symptomen, vooral ademhalings- en spanningssymptomen.

Help, een spin! Geüpdatet op 19/05/2014 - 10h01

Spinnenvrees is een irrationele angst Hun grote, harige poten jagen velen onder ons schrik aan, en de webben die ze weven om hun prooien in te vangen, hebben weinig geruststellends. Zeker niet als de spin naar beneden komt langs haar zijden draadje …...

Hebt u last van paniekstoornissen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

Soms krijgen we zo'n hevige angst dat we in paniek raken. De angst lokt dan plots lichamelijke symptomen uit die verontrustend lijken, maar die gewoonlijk zeer nuttig zijn omdat ze ons lichaam mobiliseren om een bepaald gevaar te trotseren. In sommig...

Meer artikels