PUBLICITÉ

Wat is amyotrofe laterale sclerose?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/10/2012 - 12h01
-A +A

Amyotrofe laterale sclerose wordt ook wel de ziekte van Charcot genoemd, naar de man die ze in 1865 voor het eerst beschreef.

Het is een gelijktijdige aantasting van de centrale en perifere motorische zenuwcellen, waardoor de spieren geleidelijk verlammen en er motorische problemen ontstaan.

Amyotrofe laterale sclerose hoort bij de zogenaamde neurologische ziekten.

PUB

Amyotrofe laterale sclerose is een ernstige spierziekte waarbij de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven

Amyotrofe laterale sclerose is de meest voorkomende van de zogenaamde zeldzame ziekten. In Frankrijk worden er elk jaar 1.000 nieuwe gevallen van amyotrofe laterale sclerose vastgesteld, dat zijn drie nieuwe zieken per dag.

De juiste oorzaak van amyotrofe laterale sclerose – die dus verantwoordelijk zou zijn voor het afsterven van de zenuwcellen – is nog altijd niet bekend. Er zijn wel hypothesen, zoals virussen, erfelijke belasting, milieufactoren (vergiftiging door zware metalen) enz.

Voor de hypothese van een genmutatie spreken de zogenaamde familiaire vormen waarbij meerdere gevallen van amyotrofe laterale sclerose binnen één familie voorkomen.

Er bestaan ook andere spier- en zenuwziekten. De bekendste is multiple sclerose. Maar amyotrofe laterale sclerose en primaire multiple sclerose zijn verschillende ziektes, zowel wat de oorzaak als wat de symptomen betreft.

De verschillende vormen van amyotrofe laterale sclerose

Er zijn meerdere vormen van amyotrofe laterale sclerose. Er wordt om te beginnen een onderscheid gemaakt naargelang de eerste symptomen:

  • De 'spinale' vorm wordt oorspronkelijk gekenmerkt door verlamming van de onderste en bovenste ledematen. Deze vorm komt voor bij twee derden van de patiënten.


  • De 'monomelische' vorm. Hierbij is maar één lidmaat aangetast.


  • De 'bulbaire' vorm begint met problemen met praten of slikken.


  • De 'puur bulbaire' vorm tast alleen het spraak- en slikvermogen aan.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/10/2012 - 12h01

Association pour la recherche sur la sclérose latérale amyotrophique et autres maladies du motoneurone (ARSLA), www.arsla-asso.com. Orphanet, www.orpha.net.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Multiple sclerose: hoe zit het met de behandeling? Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Multiple sclerose is een neurologische aandoening die niet zo zeldzaam voorkomt en die bij jongvolwassenen de belangrijkste oorzaak is van neurologische handicap. De evolutie van multiple sclerose is moeilijk te voorspellen en dat maakt het juist zo...

De symptomen van multiple sclerose Gepubliceerd op 28/09/2012 - 11h02

Multiple sclerose is een aandoening die jongvolwassenen treft. De ziekte evolueert traag en onvoorspelbaar, en na een aantal jaren wordt ze de oorzaak van neurologische handicaps. Hoe kan men de aandoening herkennen? Welke zijn de eerste symptomen va...

Multiple sclerose: te veel verkeerde ideeën Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h06

Multiple sclerose is geen zeldzame ziekte: ze treft in België meer dan 12.000 mensen. Maar multiple sclerose is ook een complexe en... te weinig bekende ziekte, zoals aangetoond door een recent onderzoek, dat in België uitgevoerd werd bij gelegenheid...

Meer artikels