PUBLICITÉ

Wat gaat er schuil achter uw hoest?

Geüpdatet door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 02/02/2017 - 10h09
-A +A

Als u hoest, kunt u beter proberen te achterhalen wat er achter zit dan naar het eerste het beste hoeststillende middel te grijpen. Behandeling van de oorzaken is de enige manier om ervan af te raken.

PUB

Elke hoest is het symptoom van een ziekte

Of het nu een vette, een droge, een piepende of een andere hoest is, hoesten is meer dan alleen maar een vervelend maar voorbijgaand aspect van de winter. In meer dan 95% van de gevallen wordt een hoest veroorzaakt door een onderhuids aanwezige aandoening en die moet absoluut worden behandeld als u van die lastige hoestbuien af wil. Het is meestal niet verstandig om de hoest gewoon te onderdrukken: Hoesten is vaak een noodzakelijke reactie van ons lichaam. De eerste functie van de hoest is om alles wat het luchtwegenstelsel in de weg zit te elimineren.
 

Wat kan er achter uw hoest schuilgaan?

  • Als u vooral 's nachts hoest, als uw keel geïrriteerd is en uw stem hees geworden is, kan er achter hoest een gastro-oesofagale reflux schuilgaan.
  • Als u vooral 's nachts hoest en uw neus verstopt zit, kan het om een allergie voor mijten gaan. In dat geval kan uw hoest astma camoufleren.
  • Als u op leeftijd bent, vooral 's nachts hoest en vroeger al hartproblemen hebt gehad, kan uw hoest het symptoom zijn van hartinsufficiëntie.
  • Als u moet hoesten bij inspanningen en de hoest gepaard gaat met ademnood en fluimen, kan het gaan om een bronchiënprobleem van het type chronische obstructieve bronchopneumopathie (COBP). En dat geldt zeker als u rookt.

Deze lijst is uiteraard niet volledig.
 

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 23/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 02/02/2017 - 10h09
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Hoest u? Wacht niet om naar de oorzaak te zoeken! Gepubliceerd op 31/12/2012 - 12h01

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ligt de oorzaak van hoesten niet altijd bij de ademhaling . Een aanslepende hoest kan ook het gevolg zijn van een ernstige ziekte zoals een hart- of longaandoening, een ziekte van het spijsverteringsstelse...

Zeg me hoe u hoest, ik zal u vertellen waarom u hoest Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h58

Op welke manier hoest u? Deze vraag is zeer belangrijk, net als de elementen die in het antwoord aan het licht zullen komen. Er zijn inderdaad verschillende soorten hoest. De eigenschappen ervan bezorgen ons aanwijzingen om de oorzaken van de hoest t...

Hoesten bij baby’s: maak komaf met de hardnekkige opvattingen! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Hoesten is een natuurlijke reactie die haar nut heeft. Het is een mechanisme dat overmatige neus- en bronchiënafscheiding bestrijdt. Ook al geeft hoesten ongemakken, het absoluut willen stoppen is niet verstandig. Hoestmiddeltjes en andere slijmoplos...

Meer artikels