PUBLICITÉ

Wat eet u?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/05/2015 - 16h15
-A +A

Een erg grootschalige studie over onze eetgewoontes toont aan dat er nog altijd te veel Belgen zijn die er een onevenwichtige voeding op na houden. Hoe kunnen we daar verbetering in brengen?

PUB

Wie zijn de ‘nutrinautes’?

Als u de medische actualiteit wat volgt, bent u de term vast al tegengekomen. ‘Nutrinautes’ zijn vrijwilligers die meedoen aan een studie rond de eetgewoonten van de Belgen en Fransen. De SUVIMAX-studie had al eerder onze gewoonten onder de loep genomen. De opvolger van dit onderzoek, het Nutrinet- onderzoek, vraagt de deelnemers nu om online vragenlijsten in te vullen om zo hun gezondheid en voedingspatronen in kaart te kunnen brengen.

De deelnemers aan de studie zijn vanzelf in het onderwerp geïnteresseerd. Hun profiel is dan ook - en dat was te verwachten - beter dan dat van de algemene bevolking. Ze hebben minder vaak last van overgewicht, ze eten meer fruit en groenten en ook hun dagelijkse calorieënopname ligt lager. Maar de studie van deze mensen vertelt hoe dan ook iets over de trends in de rest van de bevolking.

Drie hoofdconclusies

We eten nog altijd te weinig fruit en groenten.

Amper 45% van de deelnemers aan het onderzoek haalt de aanbevolen hoeveelheid, terwijl deze toch al beter scoort dan de algemene bevolking.

  • Wilt u uw verbruik van fruit en groenten opvoeren? Op e-gezondheid vindt u tien tips om meer groenten te eten.

Onze voeding verbetert met ouder te worden.

Oudere mensen eten meer vezels, meer fruit en groenten, meer vis, enz. Ze doen dus beter dan de jeugd.

  • Deel uw ervaring met onze jongeren om ze zo vroeg mogelijk goede eetgewoonten aan te leren!

Als het inkomen stijgt, wordt ook de voeding beter.

Dat is een vrij deprimerende conclusie, maar we kunnen ze niet negeren. Op tal van indicatoren blijkt dat hoe beter mensen hun brood verdienen, hoe beter ze zich voeden. Dat is niet alleen een kwestie van prijs, maar ook van cultuur en energie. Het is heel zeker mogelijk om heel gezond te eten voor weinig geld, maar het vraagt tijd en inzet. Dat is niet altijd vanzelfsprekend voor mensen die in sociaal en/of professioneel moeilijke situaties zitten.

  • De huidige crisis lijkt niet bevorderlijk voor de verbetering van onze voeding. Maar het is altijd mogelijk om op een evenwichtige manier en betaalbaar te koken! In onze rubriek ‘recepten’ vindt u daarvoor een heleboel ideeën.
Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/05/2015 - 16h15
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm uw ogen, breng kleur op je bord! Gepubliceerd op 08/02/2017 - 11h49

Rood, groen, geel en het mooie paars van aubergines… Fruit en groenten eten is de beste manier om kleur te brengen op uw bord. Het is op de koop toe een gouden tip van de Brailleliga om uw ogen te beschermen.

Astma: eet meer fruit en groenten! Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Misschien worden fruit en groenten wel dé medicijnen van dit begin van de eeuw... Na opmerkelijke resultaten met betrekking tot de preventie van kanker zijn er nu aanwijzingen dat deze producten ook doeltreffend zijn ter preventie van astma .

Kan voeding een rol spelen in de strijd tegen acne? Gepubliceerd op 21/05/2013 - 16h45

"Sommige voedingsmiddelen hebben de kwalijke gewoonte om acne te bevorderen." Tot nu toe bestond het antwoord van de wetenschappers uit het negeren van wat ze dachten een gerucht te zijn... maar een nieuwe studie over acne en voeding heeft aangetoond...

Dieet: fruit en groenten naar hartenlust! Geüpdatet op 10/07/2007 - 00h00

De effectiviteit van een dieet lijkt niet alleen afhankelijk te zijn van een beperking van vetstoffen. Meer fruit en groenten eten is een strategie die blijkbaar tot betere resultaten leidt dan een dieet zonder vetstoffen.

Meer artikels