PUBLICITÉ

Wat eet ik om nierstenen te voorkomen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/09/2015 - 14h41
-A +A

Nierstenen - met de medische term lithiasis - zijn kristallen of stenen die zich in de urinewegen vormen en een plots opkomende, erg pijnlijke crisis kunnen uitlokken (nierkolieken).

De stenen zijn te voorkomen door beter te eten en veel te drinken.

Dit zijn de belangrijkste dieetvoorschriften om het risico op niersteenvorming of recidieven te verkleinen.

PUB

Nierstenen voorkomen door voeding en drank

Onze eet- en drankgewoonten bepalen ons risico op de vorming van nierstenen of recidieven.

Dat kunnen calciumstenen zijn, stenen van calciumoxalaat en stenen van urinezuur, maar de dieetvoorschriften zijn telkens dezelfde.

Hoeveel en hoe drinken om nierstenen te voorkomen?

Hoe meer u drinkt - altijd regelmatig verdeeld over de dag -, hoe meer de urine verdund wordt en hoe kleiner het risico is op de vorming van nierstenen.

  • Drink 2 liter per dag of meer als u veel zweet - bijvoorbeeld bij het sporten of bij heet weer.
  • Spreid het drinken gelijkmatig over de hele dag. Drink ook ‘s avonds bij het slapengaan en ’s nachts als u wakker wordt.
  • Hoeveel u drinkt is belangrijker dan wat u drinkt. Alles is toegelaten: bronwater, kraantjeswater, kruidenthee, koffie, thee, fruitsap, enz. Het is wel raadzaam om matig te zijn met melk, te sterke thee, heel zoete of heel zoute dranken, bier en alcohol.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/09/2015 - 14h41

Association française d’urologie, (AFU), www.urofrance.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nierstenen: wegspoelen met veel water Gepubliceerd op 20/04/2016 - 11h45

Bij alle soorten nierstenen is het belangrijkste probleem de verzadiging van de urine door substanties die een rol spelen bij de compositie van de niersteen. Veel water drinken heeft een verdunnend en weldoend effect, maar we moeten ook een hardnekki...

Hoe groot is de kans dat u nierstenen krijgt? Gepubliceerd op 21/09/2012 - 14h24

Een niersteen is een kristallisatie van bepaalde stoffen in de nieren of in de urinewegen . Meestal wordt de steen vanzelf afgevoerd met de urine. Maar soms is hij zo groot dat hij geblokkeerd raakt en dat veroorzaakt een enorm pijnlijke nierkoliek....

Stenen en lithiasis: waarom steeds meer slachtoffers? Gepubliceerd op 21/09/2012 - 16h07

Lithiasis treft zowat 1 à 2% van de bevolking, maar het aantal slachtoffers heeft tegenwoordig toch de neiging om te stijgen. Wat is er aan de hand? Welke zijn de oorzaken van de stijging van het aantal mensen met lithiasis ?

Nierstenen en nierkolieken: wat zijn de tekenen? Gepubliceerd op 03/05/2017 - 10h59

Nierstenen, in het vakjargon lithiasis, ontstaan als de minerale zouten die in de urine zitten zich in de nieren concentreren en ophopen. Nierstenen kunnen heel verschillend zijn van grootte. Ze kunnen de urinewegen blokkeren en hevige pijn veroorzak...

Meer artikels