Nierstenen - met de medische term lithiasis - zijn kristallen of stenen die zich in de urinewegen vormen en een plots opkomende, erg pijnlijke crisis kunnen uitlokken (nierkolieken).
De stenen zijn te voorkomen door beter te eten en veel te drinken.
Dit zijn de belangrijkste dieetvoorschriften om het risico op niersteenvorming of recidieven te verkleinen.

Nierstenen voorkomen door voeding en drank
Onze eet- en drankgewoonten bepalen ons risico op de vorming van nierstenen of recidieven.
Dat kunnen calciumstenen zijn, stenen van calciumoxalaat en stenen van urinezuur, maar de dieetvoorschriften zijn telkens dezelfde.
Hoeveel en hoe drinken om nierstenen te voorkomen?
Hoe meer u drinkt - altijd regelmatig verdeeld over de dag -, hoe meer de urine verdund wordt en hoe kleiner het risico is op de vorming van nierstenen.
- Drink 2 liter per dag of meer als u veel zweet - bijvoorbeeld bij het sporten of bij heet weer.
- Spreid het drinken gelijkmatig over de hele dag. Drink ook ‘s avonds bij het slapengaan en ’s nachts als u wakker wordt.
- Hoeveel u drinkt is belangrijker dan wat u drinkt. Alles is toegelaten: bronwater, kraantjeswater, kruidenthee, koffie, thee, fruitsap, enz. Het is wel raadzaam om matig te zijn met melk, te sterke thee, heel zoete of heel zoute dranken, bier en alcohol.
Association française d’urologie, (AFU), www.urofrance.org.