PUBLICITÉ

Wat een knieschijf lijden kan

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 27/12/2005 - 00h00
-A +A

Fracturen van de knieschijf zijn in de sport geen zeldzaamheid. Vooral dan in het wielrennen. Denk maar aan de Belg Johan Museeuw, de Italiaan Michele Bartoli of de Franse renner Philippe Gaumont, om maar een paar 'wielergrootheden' te noemen.

PUB

Precieus en fragiel

Een fractuur van de knieschijf of patella treedt meestal op tengevolge van een direct trauma ter hoogte van de gebogen knie. Men moet weten dat de patella, die zich vooraan in de knie bevindt, een belangrijke verbinding vormt om de kracht door te geven van een van de meest krachtige spiergroepen van het menselijk lichaam: de quadriceps. De quadriceps speelt een essentiële rol bij alle strekbewegingen van het kniegewricht. Een knieschijf die niet goed functioneert is dan ook een onoverkomelijke handicap bij alle sporten waarbij men moet lopen, fietsen, springen, roeien, enz.

Niet zonder radiografie

In geval van een knieschijfletsel kan alleen een radiografie duidelijk maken hoe groot de schade is. En kunnen andere pathologiën met gelijkaardige symptomen uitgesloten worden zoals een peesruptuur of een letsel ter hoogte van de tibia. In geval van een eenvoudige fractuur -zonder brokken- kan een orthopedische behandeling volstaan: een knieverband in de vorm van een plaaster gedurende zes tot acht weken waarbij de patiënt zich al snel weer met beide voeten kan verplaatsen. Daarna moet een nieuwe radiografie aantonen of de fractuur hersteld is en kan de atleet opnieuw gaan trainen.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 27/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke sporten voor beschadigde knieën? Gepubliceerd op 17/06/2016 - 11h06

Mensen met knieproblemen mijden beter bepaalde sporten. Maar in het andere uiterste vallen en niets meer doen, is ook niet goed. Bewegen is van cruciaal belang om onze gewrichten soepel te houden! Hieronder vindt u enkele sporten die wel kunnen.

X-benen: een defect aan de knieën Geüpdatet op 02/04/2013 - 17h12

X-benen of genua valga is een afwijking aan de knieën waardoor de onderbenen naar buiten zijn gebogen en de knieën dus in een X-vorm staan . Wat is de oorzaak van genua valga of X-benen? welke complicatiesbrengt het mee en wat valt er aan te doen?

Meer artikels