PUBLICITÉ

Wat doet de liefde duren?

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/02/2014 - 10h45
-A +A

Levenslange liefde, het is goed om er over te dromen, maar het kan doeltreffender. Een aantal psychologen bogen zich over de kwestie in de hoop concrete antwoorden te vinden op de vraag hoe een koppel kan blijven duren.

PUB

Het enthousiasme voor het succes van de partnerShelly L. Gable (1) wijst op een criterium dat koppels op weg zou helpen naar een lang leven: enthousiasme voor het succes van de partner.

Als uw partner bijvoorbeeld promotie maakt, kunt u gelukkig zijn en dat ook duidelijk maken.
Of u vindt hét stuk dat aan de collectie van wat dan ook van uw partner ontbrak, en hij is door het dolle heen.

Dergelijk gedeeld enthousiasme is een gezondheidsindicator voor uw leven als koppel. Als u blij kunt zijn om het geluk van uw partner en uw partner om uw geluk, dan is uw relatie goed en heeft ze een grote slaagkans op lange termijn.

Maar als dat succes of geluk u onverschillig laat of, erger nog, jaloers, dan is de kans groot dat u niet het meest solide koppel ooit bent. Dat is dan te wijten aan uw gedrag.

Dit aspect van een leven als koppel werd bestudeerd door koppels te filmen terwijl ze over hun successen en hun mislukkingen praatten en vooral het analyseren van de reacties daarop.

Koppels die lief en leed delen, zijn hechter dan andere stellen, zo bleek uit de twee maanden durende follow-up. Twee maanden is niet veel, maar toch stemt het onderzoeksresultaat tot nadenken.

De dromen van de ander delen...

John Gottman (2) stelt dat het geheim van een gelukkig koppel in de capaciteit zit om de dromen van de partner te accepteren.

Als die partner er bijvoorbeeld van droomt om zanger te worden, dan moet men die droom respecteren, ook als die droom u onbereikbaar of vreemd lijkt. Door uw partner aan te moedigen, maakt u hem gelukkig.

Wilt uw uitverkorene de beste politieroman van de lage landen schrijven?
Dan kunt u hem aanmoedigen als u in hem gelooft. Zo voegt u energie toe aan uw koppel.
Maakt u daarentegen de dromen van uw partner stuk, dan bereikt u het omgekeerde effect.

Het komt er op aan om dromen te delen en om er over te durven praten.

Yvon Dallaire (3), een Canadese psycholoog, heeft ook een paar bedenkingen over gelukkige koppels.

Hij stelt vast dat dergelijke koppels samen actief aandacht besteden aan het vinden geluk en plezier dat ze kunnen delen eerder dan aan het oplossen van conflicten.

"Omdat ze veel positieve gevoelens accumuleren worden opmerkingen die ongelukkige koppels als kritiek of een persoonlijke aanval zouden beschouwen niet als een dramatisch incident gezien omdat het positieve overweegt. Ook als die opmerkingen scherp geformuleerd zijn of als er geroepen wordt."
Het is overigens makkelijker om pret te maken dan ruzie. Een van de geheimen van gelukkige koppels is het samen zoeken naar geluk en plezier.

Een geheim van gelukkige koppels is dus om samen gelukkig te zijn en samen plezier te hebben.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 20/02/2007 - 00h00 et mis à jour par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 14/02/2014 - 10h45

(1) Shelly L. Gable , Gian C. Gonzaga, and Amy Strachman. Will You Be There for Me When Things Go Right? Supportive Responses to Positive Event Disclosures Journal of Personality and Social Psychology Volume 91, Issue 5 , November 2006, Pages 904-917 (2) Les couples heureux ont leurs secrets, par John M. Gottman et Nan Silver, JC Lattès, 2000, 282p. (3) Qui sont ces couples heureux? par Yvon Dallaire, uitgeverij viamédia.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gelukkige koppels hebben hun geheim... Gepubliceerd op 02/02/2011 - 14h22

Dat geheim is niet dat ze conflicten vermijden en zelfs niet dat ze die systematisch proberen op te lossen. Wel dat ze heel hun relatie lang - zelfs diepe - conflicten kunnen hebben zonder dat dit hun relatie in het gedrang brengt en hun geluk versto...

Relaties: geluk werkt aanstekelijk! Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

Heeft men eindelijk het geheim van gelukkige koppels ontdekt? Dat beweert althans een Britse onderzoeker. Hij verklaart wetenschappelijke bewijzen te hebben voor de stelling dat het geluk van de ene huwelijkspartner automatisch ook die van de andere...

Relatietherapie Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Als het niet meer botert tussen de partners, maar als er nog hoop bestaat, is het kabinet van een therapeut vaak een neutrale plaats waar de witte vlag kan worden gehesen en waar de partners opnieuw kunnen leren met elkaar te communiceren. Verlies va...

Meer artikels