PUBLICITÉ

Wat dacht u van een salade als middagmaal?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/05/2016 - 09h52
-A +A

Huivert u bij de gedachte dat u genoegen moet nemen met een salade als middag- of avondmaal? Een stevige salade kan nochtans een volwaardige maaltijd zijn die helemaal niet hoeft te frustreren. Enkele tips.

PUB

Een salade begint met groen

Ten minste als u er echt al het goeds uit wilt halen… Hoeven we nog te herhalen dat groene bladgroenten de grote sterren zijn op elk bord? Ze leveren massa’s vezels, vitamines en waardevolle mineralen en momenteel is de verscheidenheid op de markt zo groot dat er wel voor elk wat wils is. Lust u die slappe kropsla die geen smaak heeft niet? Veldsla, rucola, spinaziescheuten of krulsla zorgen voor een explosie van smaken. Houdt u eerder van zachte smaken? Probeer dan toch de verleiding te weerstaan om ijsberg te kopen. Deze bladgroente is weliswaar verfrissend en makkelijk te bewaren, maar wordt doorgaans gekweekt met bakken pesticiden. Een goeie salade van eikenbladsla is net zo zacht van smaak en veel beter. En u kunt de kleur nog kiezen!

Wat u ook kiest, neem er maar een flinke hoeveelheid van - zeker een soepkom per persoon.

Fruit en groenten: zorg eens voor wat afwisseling!

Wortelen, tomaten en komkommer? Dat is allemaal gezond, maar dat weet iedereen. Bent u een van die mensen die geen fan zijn van salades? Misschien hebt u gewoon behoefte aan  nieuwe ideetjes. Ziehier enkele pistes:

  • Salades lenen zich perfect voor mengelingen van zoet en hartig. Al het fruit dat u in huis hebt - van aardbeien over citrusvruchten en steenvruchten tot watermeloen - passen perfect in een salade. Laat uw fantasie de vrije loop!
  • Het woord salade hoeft niet synoniem te zijn met rauwkost. U kunt ook heerlijke salades maken met gekookte wortelen bijvoorbeeld, of met gemarineerde paprika’s. Omgekeerd kunt u ook salades maken met groenten die we normaal koken - geraspte pastinaak, prei in heel dunne ringetjes gesneden, tagliatelle van courgettes, enz.
  • Wissel de grootte van de stukjes eens af. Textuur doet veel aan onze smaakperceptie van een maaltijd. Alles in heel kleine blokjes snijden voor een salade die nagenoeg met een lepel te eten is, of net grote stukken om meer variatie te hebben tussen twee happen? U beslist!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/05/2016 - 09h52
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van welk voedsel word je vrolijker? Gepubliceerd op 27/01/2015 - 10h40

Elke ochtend een lepel goed humeur kunnen nemen om meer pit te krijgen. Dat zou pas geweldig zijn, zeker als we het eens wat moeilijker hebben. Jammer genoeg bestaat dat niet! Maar we kunnen wel bepaalde levensmiddelen bovenaan op ons menu zetten die...

Een slanke lijn-gids voor de vakantie Gepubliceerd op 06/08/2013 - 11h57

U wilt een paar kilo's afslanken? U wilt zeker niet aankomen tijdens uw vakantie? Maar wél: af en toe een glaasje rosé drinken, eens een keertje op restaurant gaan, genieten van een aperitiefje, barbecueën met vrienden zonder op uw calorieën te moete...

Meer artikels