PUBLICITÉ

Wanneer urineverlies u treft tijdens het sporten...

Geüpdatet door Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste op 13/08/2012 - 11h07
-A +A

Sporten is gezond, daar valt niet over te twisten. Maar het kan wel gepaard gaan met licht urineverlies. De oorzaak ligt vaak bij de bekkenbodemspieren. Leer dit vreemde fenomeen onder controle te houden, en laat het u vooral niet stoppen met sporten.

PUB

Urineverlies bij het sporten: een vaak voorkomend verschijnsel

Tijdens het sporten hebben sommige vrouwen last van urineverlies (39% van alle vrouwen die aan sport doen hebben minstens een keer last gehad van verlies. Bij vrouwen die intensief sporten bedraagt dat percentage 49%). Dergelijk urineverlies komt als een onaangename verrassing, het is verontrustend en het maakt dat vrouwen soms stoppen met sporten.

Dat is jammer omdat lichaamsbeweging onontbeerlijk is voor de gezondheid en ook omdat het urineverlies tegengewerkt kan worden.

 

Het perineum is de kern van het probleem

Het perineum bestaat uit een geheel van spieren die de organen in het bekken ondersteunen. Bij het sporten worden de spieren van het perineum niet getraind, maar wel belast. Bij elke inspanning (ook buiten het sporten) neemt de druk op het abdomen toe en zo ook de druk op het perineum. Dat kan tot ongewild urineverlies leiden op ogenblikken waarop men dat helemaal niet verwacht: bij het sporten (lopen, gymnastiek, enz.), hoesten, lachen en bijvoorbeeld ook wanneer men een kind optilt.

Het risico op ongewild verlies is nog groter omdat het perineum fragiel is, maar het risico wordt ook bepaald door de inspanning die geleverd wordt en dus ook de druk op het abdomen.

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op 03/06/2008 - 00h00 en geüpdatet door Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste op 13/08/2012 - 11h07

Perscommuniqué van het Institut Téna, Ifop enquête, 24 juli 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Urineverlies bestrijden met informatie Geüpdatet op 16/04/2007 - 00h00

Duizenden Belgen van alle leeftijden kampen met ongewild urineverlies. Dat is niets om zich over te schamen en ook niets om dood te zwijgen. In tegendeel, men moet erover praten met een arts om zo doeltreffend mogelijk behandeld te kunnen worden.

Vrouwen en incontinentie: is sporten nog wel oké? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h52

Veel types van sport kunnen bij vrouwen plasincontinentie veroorzaken of aan het licht brengen. Zumba, trail of gewoonweg joggen en gymnastiek behoren tot de risicosporten door de herhaaldelijke inspanningen, het springen en de intra- abdominale druk...

Meer incontinentie bij sportende vrouwen Geüpdatet op 04/01/2010 - 00h00

Sportende vrouwen die regelmatig een intense fysieke activiteit beoefenen, lopen meer risico om getroffen te worden door inspanningsincontinentie . Eigenlijk leiden alle sporten die een zekere druk uitoefenen op de buik, tot een verhoogd risico op in...

Problemen met urineverlies Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Inspanningsincontinentie is een probleem waarover sportvrouwen liever niet spreken. En toch bestaan er oplossingen, tenminste wanneer men het probleem met een arts durft bespreken. Laten we de taboes overboord gooien!

Meer artikels