PUBLICITÉ

Wanneer ontwikkelt een kind zelfbewustzijn?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/02/2012 - 16h27
-A +A

Bij de geboorte is een kind zich nog niet bewust van zijn lichaam. Het identificeert maar geleidelijk aan de grenzen van wat van hemzelf is, de grenzen tussen het ik dus en het andere. Die fase wordt het spiegelstadium genoemd, omdat het kind dan in een spiegel kijkt en het beeld dat het ziet als zijn zelfbeeld herkent.

PUB

Op welke leeftijd wordt een kind zich bewust van zijn identiteit?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Vast staat dat een kind rond de leeftijd van twee jaar de link legt tussen zijn lichaam en het beeld ervan in een spiegel. Maar voor het dat kan, maakt het een hele ontwikkeling door.

Rond vier maanden lijkt een kindje veel plezier te beleven aan het kijken en gebaren maken voor een spiegel. Maar het zal zich op precies dezelfde manier gedragen als het voor een ander kind zit. Als zijn moeder achter hem gaat staan, zal het haar daarentegen wel herkennen. Dat wijst erop dat het al een bepaalde kaap aan het nemen is. Rond zeven of acht maanden vergroot zijn belangstelling voor spiegels nog.  Op die leeftijd verkent het zijn lichaam al een poos met zijn handen of mond en onderscheidt het ook al bekende gezichten van gezichten die het niet kent. Maar het begint ook al te praten en gezichten te trekken tegen zijn eigen spiegelbeeld. Zo wordt het zich stukje bij beetje bewust van het eigen ik. Rond 12-18 maanden ontdekt het vol verwondering dat de bewegingen die het in de spiegel maakt zijn eigen bewegingen slaafs volgen. Het doet spelletjes met de handen en zoekt contact met het beeld in de spiegel zonder echt te weten dat het om zijn eigen beeld gaat. Eenmaal de 18 maanden voorbij stelt het kind vast dat het beeld in de spiegel het voorwerp niet aanneemt dat hem aangereikt wordt. Dit fenomeen kan een zeker onbehagen veroorzaken waardoor het de spiegel gaat mijden en zijn blik afwendt.

 

Het zelfbewustzijn van uw kind observeren

Sommige ouders zullen zeggen dat hun kind zichzelf al lang voor zijn tweede verjaardag herkent. Maar hoe kunt u daar echt zeker van zijn? Specialisten gebruiken daar bepaalde trucjes voor:

  • Als u ziet dat uw kind in de spiegel kijkt, ga er dan stilletjes achter staan. Als het zich naar u omdraait, heeft het het spiegelstadium al doorlopen. Het heeft begrepen dat het beeld in de spiegel uw beeld is dat weerspiegeld wordt. Anders zou het gewoon voor zich uit blijven kijken.
  • Maak een klein vlekje op zijn voorhoofd zonder dat het dat merkt en zet het dan voor de spiegel. Als het zijn hand naar de spiegel brengt om aan de vlek te voelen, is het zich nog niet bewust van zijn spiegelbeeld. Als het zijn voorhoofd aanraakt, weet het wel dat de spiegel hem weerspiegelt.

Plaats gerust een spiegel in de slaapkamer van uw kind. Het ding zal zeker zijn aandacht wekken. Kies wel een spiegel die niet breekbaar en voldoende groot is, zodat het zich helemaal kan zien (ideaal is als hij reikt tot op de grond).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/02/2012 - 16h27 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/02/2012 - 16h27
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Baby en zijn spiegelbeeld Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

Baby's zijn zich bij de geboorte niet bewust van hun lichaam. Ze leren slechts geleidelijk onderscheid te maken tussen het "ik" en de "ander". Dit ontwikkelingsstadium wordt meestal de "spiegelfase" genoemd, want als het kind zichzelf bekijkt in de s...

Kinderen die moeten brillen Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

Van de in totaal 125.000 kinderen die elk jaar geboren worden, hebben er 20.000, d.w.z. één op de zes, een gezichtsafwijking. Die afwijking vroegtijdig opsporen, is essentieel voor een aangepaste correctie. Naast de noodzakelijke bezoeken aan de kind...

Ziet uw kind goed? Geüpdatet op 21/12/2004 - 00h00

Tussen vier en negen maanden kunnen de meeste gezichtsafwijkingen opgespoord worden... op voorwaarde dat u voldoende waakzaam bent. In de loop van de maanden gaat de baby steeds beter zien, omdat zijn gezichtsvermogen steeds meer 'beproefd' wordt. El...

Meer artikels